Tidlig høst af sjælden tysk Eiswein

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 02/12/2020

Årgang 2020 bliver kronet af Eiswein. Hård frost i Tyskland gav vinbønderne mulighed for at høste druerne langt tidligere end normalt. Foto: DWI

Den 30. november var vinbønderne i flere tyske vinregioner heldige. I Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Franken og Rheingau var de i stand til at høste ‘dybfrosne druer’. Derved kan vinbønderne i år producere den efterhånden sjældne Eiswein.

Høsten af druer til Eiswein er i hus i Tyskland. Og ifølge Wines of Germany, som er den nationale tyske vinorganisation, er den tidlige høstdato et stort plus for vinkvaliteten, da druerne til den særlige vinproduktion helst skal være så sunde som muligt. Jo kortere tid druerne bliver hængende på stokkene i den vejromskiftelige vintertid, desto mindre risiko er der nemlig for, at druerne tager skade eller går til.

Minimumstemperatur på minus syv grader

Den udprægede gode sundhedstilstand for druerne giver derfor de bedste betingelser for at producere Eiswein af høj kvalitet i årgang 2020. Det var primært Riesling-druer, der blev høstet, og sorten er særligt velegnet til fremstilling af Eiswein, fordi druerne modner sent. I de senere år har vinproducenter ofte måttet vente til januar eller endda til februar det følgende år, før den krævede minimumstemperatur på minus syv grader blev opnået.

Bundfrosne druer klar til høst. Foto: DWI

Ifølge det lokale landbrugsråd blev alene i Rheinland-Pfalz 66 hektar vinmarker efterladt med druer til en mulig produktion af Eiswein. Kun en udvalgt del er sandsynligvis blevet høstet den 30. november, idet de lovmæssigt fastsatte lave temperaturer ikke blev nået i alle regioner. Det var dog ikke noget problem i vinregionen Franken, hvor temperaturen nåede helt ned på minus 12 grader.

Ikke hver årgang bliver kronet af Eiswein. Termometret skal minimum ned på minus syv grader i mindst 12 timer, så druen bliver gennemfrossen. Druerne høstes om natten eller i de tidlige morgentimer og presses, mens de stadig er frosne. Druemosten bliver derved ekstra koncentreret, da vandindholdet i druerne er frosset og ikke presses med. Vinen bliver derfor ekstremt sød, og det kræver stor ekspertise at gære en druemost med så højt et sukkerindhold til vin. Til gengæld er belønningen en udsøgt vin med et usædvanligt mangeårigt lagringspotentiale.

Himmelsk smag

Eiswein har normalt et naturligt restsukkerindhold på mere end godt 100 gram pr. liter, men i modsætning til søde vine fra sydlige lande har de kun relativt lave alkoholniveauer – ofte kun omkring syv procent. Dertil kommer en frisk sprød syre, som giver vinen balance og struktur.

Eiswein er en værdsat sjældenhed og specialitet, der nyder stor international anerkendelse, og prisen kan godt komme op på 1000 kr. for en halv flaske.

Eiswein er en ideel ledsager til frugtdesserter, is, sorbeter og blåskimmelost – eller åben en flaske og nyd et glas i juledagene.

Til forsiden…