Boganmeldelse: Mikkel Karstad – Spis

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 23/03/2014

Spis Mikkel Karstad

Forfatter: Mikkel Karstad
Spis
224 sider, hardback. 349,95
Lindhardt & Ringhof
Udgivelsesår: marts 2014

Se bogen hos forlaget.

6/6 stjerner

Mikkel Karstad har gennem flere år arbejdet tæt sammen med Claus Meyer. Både på tv, i Deli’en og med »Almanak«. Hans dedikation til gode råvarer og veltilberedt mad strømmer ud af hans første egen bog »Spis«, som er et unikt indslag på de danske kogebogshylder.

Lad det være sagt med det samme: Mikkel Karstad springer i »Spis« ikke over, hvor gærdet er lavest. Så hvis du ikke tør eksperimentere bare en anelse, så er det her nok ikke en bog for dig. På den anden side går han heller ikke fuldstændig amok i uopdrivelige råvarer, bare fordi det skal være fancy. Ingredienslisterne er heller ikke nødvendigvis alenlange. I stedet er det kombinationerne af de gode råvarer, der gør bogen unik.

»Spis« er struktureret efter de råvarer, som Mikkel Karstad sætter særlig stor pris på. I langt de fleste opskrifter får disse råvarer et frækt twist. Som fx når fenikkel får en tur med risotto og jomfruhummer, eller når knurhanen graves og serveres med glaskål, grønne jordbær, flødedressing og karse. Det er ikke teknisk komplicerede opskrifter, men du skal som sagt turde lidt, når det gælder kombinationer.

Mikkel Karstad blev uddannet kok i 1994 og har siden arbejdet et hav af steder både i Danmark og i udlandet. Han skriver desuden for en lang række magasiner, laver foodstyling og driver en kantine i Hellerup, der vandt kantineprisen i 2012. Foto: Anders Schønnemann

Bogen er i sig selv et æstetisk mesterværk i kraft af indbinding uden ryg, layoutet og de vanvittigt flotte billeder af Anders Schønnemann, men det er de fristende og inspirerende opskrifter, som er bogens naturlige styrke. Når man vender side efter side og tænker: »Hey, den ret må jeg også prøve at lave!«, så ved man, at man har med en langtidsholdbar bog at gøre.

Mikkel Karstad lavede nyklassikeren »Almanak« sammen med Claus Meyer, og respekten og venskabet mellem de to kokke er tydelig i Claus Meyers fordord. Mens »Almanak« er en moppedreng, der tager dig med på tur gennem et helt madår, så er »Spis« i langt højere grad en inspirationskilde i gode råvarer og nye sammensætninger.

Jeg er begejstret og kaster endnu engang topkarakter efter forfatteren.

Fra Spis får du her tre af de lidt mere klassiske opskrifter.

Til forsiden…