Drueportrætter I : 5 druer du har smagt

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 19/01/2011

Disse 5 druer er svære at komme udenom, selv hvis du sjældent drikker vin. For de er nogle af verdens mest dyrkede og populære druesorter. Bliv lidt klogere på, hvor de stammer fra, og hvordan de smager, når de dyrkes forskellige steder i verden.

Merlot

Merlot er en elsket og hadet rødvinsdrue. Hadet for alle sine ligegyldige udgaver, som der findes eksempler på overalt på jorden. Elsket som en del af nogle af verdens største vine, fx Chateau Cheval Blanc, der let koster 5.000 kr. flasken. Druen menes at stamme fra Bordeaux i Frankrig, og menes at stamme fra Cabernet Franc. Druen er kendt for at være god at blande med Cabernet Sauvignon. De to druer tit er et rigtig godt makkerpar. Merlot er kendt for at have smag og duft i retning af jordbær, blomme, mørke kirsebær etc. Jo varmere den er dyrket, jo tungere og mere mørk bliver frugtstilen.

Synonym: fx Picard, Langon

Cabernet Sauvignon

Rødvinsdrue kendt og dyrket i hele verden. Stammer fra Bordeaux i Frankrig, og kendt fra netop Médoc i samme område. Den er kendt for at være god i blandinger med andre røde druer, men gør sig også godt alene. Dens smag er klassisk solbær, og druen kan ofte genkendes på denne duft, uanset om den er dyrket i Frankrig eller Australien. I varme lande dufter og smager Cabernet Sauvignon ofte mere i retning af sorte kirsebær. Dyrket i Australien får den ind i mellem et strejf af mentol og eucalyptus i duften. Cabernet Sauvignon er velegent til at blive fadlagret.

Synonym: fx Bouchet, Bouche, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petit-Vidure, Vidure, Sauvignon Rouge

Syrah/Shiraz

Rødvinsdrue, som stammer fra Rhône i Frankrig. Den står i dag bag nogle af områdets største vine, men er pga. sin meget indsmigrende stil blevet populær overalt i verden. Specielt i oversøiske vinlande som fx. Australien har den holdt sit indtog. Druen har ofte en genkendelighed i en tæt og fyldig brombærsmag, og mørk chokolade. Dyrkes den oversøisk går duft og smag ofte mere i retning af lakrids, mint og sort peber. Syrah har et højt niveau af tanniner og en evne til udvikle sig godt på egefade. Begge dele gør den velegnet til at udvikle sig i en flaske i mange år.

Synonym: fx Antourenein Noir, Candive, Entournerein, Hermitage, Hignin Noir, Marsanne Noir

Chardonnay

Hvidvinsdrue, der menes at stamme fra Bourgogne i Frankrig. DNA-forskning mener, at Chardonnay er opstået ved en krydsning mellem Gouais Blanc og Pinot Noir. Druen dyrkes overalt i verden, hvor den udvikler sig meget forskelligt afhængigt af temperatur og nedbør. I Bourgogne kendes den klassisk som en meget elegant vin, ofte med spinkle lime- og citrusaromaer i duft og smag. Dyrkes den fx i Californien i USA, kan den udvikle sig meget mere voluminøs med smag og duft af modne eksotiske frugter. Druen er meget velegnet til fadlagring og får herved tit en smøragtig smag.

Synonym: fx Auxerrois Blanc.

Riesling

Hvidvinsdrue, som stammer fra Rheingau i Tyskland. Den trives bedst i kølige klimaer, hvis den skal have sine karakteristiske træk, som er et højt syreniveau og en stringent stil. Kan ved aldring ofte få en duft af petroleum, hvilket nogle vinhuse foragter, mens andre forsøger at forstærke det. Dyrkes efterhånden i mange lande, men de bedste vine på Riesling finder man stadig i Tyskland, Østrig og Alsace i Frankrig. Riesling er måske den hvidvinsdrue, der bedst egner sig til lagring. Der er eksempler på over 100 år gamle Rieslingvine, som stadig kunne drikkes og tilmed var en nydelse. Riesling egner sig ikke specielt til fadlagring.

Synonym: fx Rheinriesling, Johannisberger, Welschriesling.

Til forsiden…