Opbevaring af vin derhjemme

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 17/02/2011

De fleste vinflasker bliver købt og drukket inden for 24 timer. Opbevaring af disse flasker behøver vi ikke bekymre sig om. Men hvad så med dem, vi har længere tid i huset, og specielt dem i den lidt dyre ende? Få nogle tips til, hvordan du behandler dem ordenligt.

Korttidsopbevaring af vin

Forbrugerstudier har vist, at over 80% af al vin bliver drukket inden for 24 timer, efter den er købt. Det skyldes, at vi typisk køber vin ind sammen med maden til fredag og lørdag aften. Det er her, vi danskere nyder mest vin.

Har du bare brug for en simpel opbevaring, kan HUTTEN Vinreol til 9 flasker fåes for kr 59,– i IKEA.

Du behøver egentlig ikke bekymre dig ret meget om, hvordan du opbevarer den type vin. For du skal virkelig mishandle den, hvis den skal nå at tage skade på så kort tid. Men det er muligt! Fx hvis du stiller en flaske i et solrigt køkkenvindue en varm sommerdag, eller hvis du glemmer en flaske i en 50–60 grader varm bil. Udover at vinen sjældent har godt af så høje temperaturer og ikke mindst den hurtige opvarmning, så kan proppen skyde ud af flasken, hvis indholdet bliver for varmt, og det kan give et værre svineri.

Derfor: Vine, som du køber hjem til hurtig nydelse, skal du blot stille et skyggefuldt sted i huset. Er det bobler, hvidvin eller rosé, kan du smide flaskerne på køl med samme, så er de klar til servering senere.

Skal din vinreol være lidt mere fancy udført, er Grape Vinreol fra fx Skrams.dk en mulighed. Den har plads til 12 flasker, er lavet i hårdt skum, og koster kr 690,– Men den er mest til pynt, for et godt sted at opbevare vin i længere tid, er det ikke.

Langtidsopbevaring af vin

Køber du vin ind til lager, når din yndlingsvin er på tilbud, eller fordi du godt kan lide at investere i ekstra gode vine, så er det vigtigt, at have styr på følgende forhold, som alle kan påvirke vinene negativt: Temperatur, lys og fugtighed.

Temperatur

Det vigtigste er, at have en nogenlunde stabil temperatur. En vin udvikler sig bedst ved ca. 12–14 grader. Ved lavere temperatur går udviklingen meget langsomt, og ved højere temperatur begynder udviklingen at speede op. Det betyder i praksis, at vin opbevaret ved stuetemperatur udvikler sig ca. dobbelt så hurtigt, som ved de optimale 12–14 grader. Med andre ord: Når der på en vin står, at den fx kan drikkes over de næste 5 år, så betyder det reelt 2,5 år, hvis vinen er opbevaret ved stuetemperatur.

Hurtige temperaturskift vil også påvirke vinen negativt. Derfor bør du så vidt muligt undgå at opbevare dine gemmevine i køkkenet, hvor madlavningen og udluftning får temperaturen til variere meget på kort tid.

Det bedste sted er at opbevare vin rent temperaturmæssigt er:
En kælder, et vinkøleskab eller i bunden af et skab i fx soveværelset, hvor der er en nogenlunde stabil temperatur, uden store udsving, selvom der luftes ud.

Danske Vestfrost har lavet en lille klassiker inden for vinkøleskabe med deres W 185 model, der kan opbevare mere end 100 flasker. Skabet har en kold zone i bunden med overgang til en »varm« zone i toppen. Det koster omkring 10.000 kr, men kan tit findes til en del mindre på tilbud.

Lys

De færreste tænker nok over, at lys også forringer vin under opbevaring. Det lige så meget manglen på lys i en kælder, som det er temperaturen, der gør det til et eftertragtet sted at opbevare vin. Rødvine som normalt lagres længst, fyldes også i farvede flasker, ligesom man kender det fra mange øl, der heller ikke udvikler sig godt med masser af lys.

Det bedste sted er at opbevare vin rent lysmæssigt er:
En mørk kælder eller i bunden af et klædeskab.

Fugtighed

Du behøver ikke bekymre dig om fugtigheden, medmindre du har vine, der skal opbevares i rigtig mange år. Det svage punkt ved en vin, der opbevares i mere end 5 år, er korkproppen. Mens glasflasken er stabil, giver korken mulighed for, at vinen får tilført tilpas meget ilt, så den kan udvikle sig som ønsket. Derfor er det kritisk, hvis korkproppen bliver for tør, eller omvendt for fugtig og ligefrem angrebet af svampe, der kan give bismag til vinen. En almindelig kælder med en let forhøjet fugtighed et rigtig fint sted til langtidsopbevaring af vin. Visse af de mere avancerede vinkøleskabe har et indbygget system, der sikrer en tilpas fugtighed.

Det bedste sted er at opbevare vin rent fugtighedmæssigt er:
I en kælder med let forhøjet luftfugtighed eller et vinkøleskab med fugtstyring.

Til forsiden…