White Guide 2019 kårer Noma til Årets Restaurant. Se alle prisvinderne og begrundelserne.

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 19/11/2018

Foto: Skovdal Nordic

Noma er tilbage på tronen som landets ypperste gastronomiske spydspids. Restauranten, som tidligere i år genåbnede i nye klæder på Holmen, vandt mandag aften den eftertragtede pris som ‘Årets Restaurant’, da White Guide kunne løfte sløret for årets guide til landets 153 bedste restauranter ved en festlig prisoverrækkelse på SOHO i den københavnske Kødby.

Noma genvinder dermed titlen, som de senest kunne smykke sig med i 2016. White Guide kårer Noma til Årets Restaurant, fordi de sammenlagt har fået flest point for mad, som er den del af restaurantoplevelsen, White Guide vægter højest. Derudover vurderes alle restauranter i kategorierne ‘service’, ‘drikkevarer’ og ‘miljø og stemning’, og her trak Noma sammenlagt det længste strå, skarpt forfulgt af Koks, Mielcke & Hurtigkarl og Geranium.

PRISVINDERE

Prisindstillingen fra White Guide til Noma og de 13 øvrige prisvindere samt nominerede er følgende:

Årets Restaurant: Noma

Noma er tilbage på tronen som landets ypperste gastronomiske spydspids. Med en ukuelig stræben og nysgerrighed på, hvordan man kan blive ved at skabe nye smagsoplevelser af Nordens vilde råvarer, har Noma i sin nye inkarnation nået et foreløbigt højdepunkt. En drøm af en restaurant, hvor man fra den mageløse velkomst i entreen til kaffen i loungen føler sig som gæst i et parallelunivers. Det er seriøst, men ikke desto mindre er der en humoristisk tråd gennem oplevelsen, som er en underholdende rejse i sanselighed, vovemod og kulinariske nybrud.

Årets Serviceoplevelse: Peter Fagerland (Dragsholm).

Øvrige nominerede: Daniel Walter Furmanek (Bistro Boheme), Rasmus Mørch (Frederiksminde).

Slotskøkkenet på Dragsholm får masser af lovprisning i disse år, og det er fuldt fortjent. Men ikke alle er klar over, at restauranten også stiller op i stærkeste opstilling, når det kommer til service. Anføreren i restauranten hedder Peter Fagerland, og han er en ægte ‘firmaets mand’, som gennem årene er vokset i takt med køkkenets udvikling. Fagerland er i besiddelse af et indfølende, tillidsvækkende væsen og en nærmest zen-agtig ro, som får samtlige gæster til at sænke skuldrene. Samtidig er han en af landets fremmeste kompetencer udi de naturlige vine, som passer så eminent til Claus Henriksens naturnære og umanipulerede lammefjordskøkken.

Årets Innovatør: Noma

Øvrige nominerede: Barabba, Kalaaliaraq.

Søpølsens tørrede kønsorganer, sellerishawarma og rensdyrhjernetærte er blot nogle af de mange ukonventionelle ting, Noma har budt os i løbet af de tre sæsoner, som restauranten i dens nye inkarnation har delt året ind i. Fisk og skaldyr i vinter og forår, grønt om sommeren og vildt i efteråret. At bruge råvarerne, når de er på toppen er i bund og grund temmelig indlysende – men genialiteten består i at se ideen og føre den helhjertet ud i livet. Det har Noma gjort, og en rendyrket vegetarmenu til 2.400 kroner havde været fuldstændig utænkelig for få år tilbage. Men ikke længere. Med mesterkokken Torsten Vildgaard tilbage i folden og den unge superstjerne Mette Søberg som ansvarlig for testkøkkenet, har René Redzepi sat det stærkest mulige hold, og samarbejdet har allerede affødt adskillige smagsmæssige mirakler i løbet af første sæson. Vi glæder os til næste år!

Færøske KOKS vinder prisen som årets skaldysoplevelse. Foto: KOKS

Årets Fiske- og skaldyrsoplevelse: Koks

Øvrige nominerede: Noma, Rudolf Mathis.
Med unge Poul Andrias Ziska i spidsen har Koks i de seneste år gjort hele verden opmærksom på ikke blot restaurantens fortræffelighed, men også Færøernes råvareskatkammer, hvor især de maritime elementer er af uovertruffen kvalitet. Heroppe kan man for alvor tale om ‘merroir’, og netop fisk, tang og skaldyr har året rundt en fremtrædende plads på Ziskas menu. Ikke underligt, for hans sans for at skabe stor og klingende ren velsmag med de lokale skatte er ganske enkelt enestående.

Årets Vinoplevelse: Nina Højgaard Jensen

Øvrige nominerede: Mette Derdau (MeMu), Damiano Alberti (Enomania).
Selv om Nina Højgaard Jensen ikke er mere end 25 år, kan hun allerede kalde sig både dansk og nordisk sommeliermester og ikke mindst chefsommelier på Kong Hans Kælder, hvor hun styrer vinkortet i samråd med restaurantchef Peter Pepke. Ikke blot begår Nina Højgaard Jensen sig med professionalisme i restauranten og et uomtvisteligt talent for at sætte klassiske vine til maden; vigtigst af alt er hun i besiddelse af en vindende udstråling og den særlige evne til det altomsluttende værtskab, hvor enhver gæst føler sig vigtig, velkommen og værdsat. Den evne er sjældnere, end man skulle tro, og den fortjener ubetinget hyldest!

Årets Vinkort: Kong Hans Kælder (Kong Hans Kælder)

Øvrige nominerede: Søllerød Kro, Geranium.
Man kunne forsvinde i Kong Hans (vin)Kælder og leve resten af livet i lykkelig beruselse, for her er tale om et sandt skatkammer med alt det bedste fra den traditionelle vinverdens højborge i Bourgogne, Bordeaux og Barolo med stor dybde i både årgange og producenter. Overraskende for nogle får også de bedste producenter af moderne vin – eller naturvin, om du vil – væsentlig plads på kortet, som tydeligvis er skabt for at blive brugt: En stor del af vinene– især de moderne – har nemlig priser, hvor også uformuende gæster kan være med.

Årets ‘Kør Hjem-drikkevaremenu’: Geranium

Øvrige nominerede: Ti Trin Ned, AOCU.
Bare fordi man har nogle af landets mest imponerende og veltænkte vinmenuer, betyder det bestemt ikke, at der mangler overskud til at forkæle gæster med ikke-alkoholiske ønsker. Geraniums hold tager udfordringen seriøst og formår at skabe innovative drikkevarer, der både er fabelagtige i sig selv og samtidig perfekte match til retterne på tallerkenen. Alt fra kold grøn te med estragon over avancerede juice- og mostblandinger med urter til kombuchabaserede kreationer og elaborerede mocktails. Flere af indslagene kreeres endda lige foran gæsten på en rullevogn ved bordet. Alt i alt virkelig god stil og en prisværdig indsats for at helhedsoplevelsen af et måltid på Geranium bliver ligeså total med som uden alkohol.

Årets Feel Good-oplevelse: Vesterøl

Øvrige nominerde: Barabba, Anarki.
Thomas Wetle Andersen og Kamilla Kristensen formår at få stemning, gastronomi og personlig betjening med holdning til vin og øl til at omfavne dig på en helt særlig måde. Kom som du er, bliv behandlet som den ypperste gæst, og få den mest velsmagende mad. Drikkevarerne er udvalgt med omhu og uden snobberi, så her er noget for enhver, mens maden tager afsæt i baghaven, havet omkring Læsø og de glade dyr, der græsser på øen. Disse unikke råvarer bliver i Thomas Wetle Andersens hænder til innovativ, ukrukket nydelse og retter af en kaliber, som du ikke selv står og tilbereder uden videre. Læg dertil udsigten over hav og havn, og så er det svært ikke at være lykkelig. De overkommelige priser gør, at man har lyst til at komme igen og igen.

Årets ‘Smag for skillingen’: Textur

Øvrige nominerede: Uformel, Mes.
Dennis Juhl Jensen droppede for to år siden stillingen som køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen. Ærgerligt for Ruths, men godt for alle aalborgensere, for i stedet kastede han alt ind på drømmen om sin egen restaurant med et erklæret mål om at mindske madspild og en tilgang til teknik som på toprestauranterne, men med priser på bistroniveau. Textur har droppet pighvar og kaviar, men hvad gør det, når køkkenet kan få det guddommelige frem i en knoldselleri og samtidig har så solidt greb om råvareudnyttelse, at drømmen om ‘meget mere for mindre’ bliver til virkelighed på Textur. Et gennemført sympatisk sted med rødglødende smæk for skillingen.

Årets Dessertoplevelse: Slotskøkkenet, Dragsholm Slot

Øvrige Nominerede: Kadeau Bornholm, Falsled Kro.
Claus Henriksen på Dragsholm er et særligt kreativt legebarn, når det kommer til desserterne. Hans glæde ved at overraske og bevæge os spisende er måske allerfinest i hans særlige dessert ‘moseeg, pastinakbark, chokolade og hæg’, der både visuelt og smagsmæssigt er formidabel. En lille roset af pastinakmos smager på ingen måde bittert som forventet, men giver dessertoplevelse i form af sødme fra hvid chokolade, grene af moseeg og en frisk is på græsmælk og mere moseeg. Dette friskes op med endnu en overraskelse af en toffee-agtig is lavet på hæg-træet. Hæg er en invasiv art af kirsebær, som skal spises bort, og det er det mindste problem, når smagen antager denne form. En dessert med noget at fortælle, usædvanlige ingredienser og uforglemmelig smag. Enestående!

Årets Nye Restaurant er Frank, i følge White Guide 2019. Foto: Frank/Presse

Årets Nye Restaurant: Frank

Øvrige nominerede: Ghrelin, Ibu.
Christoffer Brink vandt som assistent for Jeppe Foldager sølv ved Bocuse d’Or i 2013. I slutningen af 2017 fik han fod under eget bord, og fortiden kan mærkes på Frank, som bedst kan beskrives som en luksusbistro tilsat en konkurrencekoks præcision og sans for velsmag. Brink har allerede skabt adskillige signaturretter, som man finder sig selv i at længes efter oven på et besøg. Læg dertil et prisgunstigt vinkort stoppet med interessante vine fra både den traditionelle og den moderne verden og en vidende betjening, som lægger alen til oplevelsen af en restaurant, som ganske vist er ny, men som allerede føles som en god gammel ven.

Årets Øloplevelse: Selma

Øvrige nominerede: Barr, Brus.
Der er vel generel enighed om, at drikken, der passer bedst til smørrebrød, er øl. Det er dog desværre de færreste smørrebrødsrestauranter, der formår at tilbyde et særligt bredt eller spændende øludvalg. Selma er en forbilledlig undtagelse med sine tolv haner, der spænder over flere øltyper, hvoraf nogle sjældent ses på spisesteder. Samarbejdet med Mikkeller mærkes naturligvis i udvalget, men der er også plads til øl fra andre af verdens ypperste mikrobryggerier. Betjeningen har selvsagt styr på sit øl og er dygtig til at matche de forskellige varianter med de innovative retter.

Årets Bæredygtige: Relæ

Øvrige nominerede: Amass, Textur.
Der er ikke noget at komme efter på Relæ, når det kommer til bæredygtighed. På restaurantens hjemmeside kan man dykke dybere ned i en rapport, hvor restauranten gør rede for indsatsen for bæredygtighed i alle tænkelige aspekter af virksomheden. Her er tale om ekstrem dedikation til projektet, og tilgangen begrænser sig ikke til Relæ, men gennemsyrer hele Christian Puglisis lille restaurantimperium, som han i stigende grad selv forsyner via sin ‘Farm of Ideas’ – et økologisk landbrug i Lejre. Puglisi er den absolutte foregangsmand, når det kommer til økologi og ansvarlighed i restaurationsbranchen – og det var han også længe før, den slags blev moderne. Det fortjener dyb respekt og anerkendelse!

Årets Unge Kokketalent: Anika Madsen (Roxie)

Øvrige nominerede: Chris Franklin (Baltic Gourmet), Nicolaj Christiansen (Treetop).

Da Roxie åbnede på luksushotellet Herman K i sommer, var det med kun 25-årige Anika Madsen som køkkenchef. Hun er skolet på Formel B og i forskellige forgreninger af Kadeau-koncernen, men var indtil åbningen af Roxie et ubeskrevet blad i branchen. Sådan blev det ikke ved. Hotelrestauranter er en svær størrelse, men med Anikas personlige stil og et usvigeligt talent for velsmag og præcision har Roxie lagt snart sagt alle landets anmeldere ned. Det er en bedrift i sig selv, og vi glæder os meget til at følge Anika Madsens raketfærd mod toppen.

Til forsiden…