Vin på auktion

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 08/09/2011

Der er stille hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner en onsdag ved middagstid. Også selvom der er mulighed for, at man kan komme forbi med sine vine og uforpligtende få auktionshusets vinekspert, Henrik Christensen, til at vurdere, hvad de er værd. Præcist som vi kender det fra TV. Men ægteparret Karen og Claus Fisker-Andersen har taget turen til Aarhus med tre kasser vin, som de gerne vil have vurderet – og forhåbentlig solgt.

Det er typisk private, der sælger vin på auktionerne. Det kan være vin fra en arv, eller at der i opgangstid er købt lidt rigeligt vin til kælderen, og sælgerne nu gerne vil frigive lidt likvider, eller at vininteressen er kølnet med årene. Men der findes også sælgere, som for 15–20 år siden købte nogle vine en primeur – altså vine købt og betalt, inden de er frigivet og leveret fra vinhuset. Det var tidligere ensbetydende med en fordelagtig pris. Disse flasker købt i starten og midten af 90’erne er i dag blevet rigtig dyre. Og selvom de heller ikke var billige dengang – måske købt til 300–400 kr. flasken – synes flere, at det er sin sag at drikke vin, der i dag er steget til en værdi på 1.000–1.500 kr. pr. flaske.

Efterspørgsel på »ikoner« og de klassiske franske

Interessen blandt køberne kredser hovedsageligt om vine fra de klassiske franske områder, altså Bourgogne, Champagne, Rhône, men med Bordeaux som det klart dominerende, rent volumen- og omsætningsmæssigt.

Rhône er lidt en afviger. Det er et område med masser af tilgængelige vine i store mængder og priser, der ikke er presset op i samme leje, som det er set for de bedste vine fra Bordeaux. Derfor er Rhônevine også nogle af dem, hvor det på auktioner er lettere at gøre et rigtig godt køb, som kan ligge en del under vurderingen.

Men også »ikonvine« fra andre steder af verden ses til auktionerne, fx er spanske Pingus, der laves af danske Peter Sisseck ofte under hammeren.

I dag er den største efterspørgsel på Bordeauxvine fra 1980’erne og 1990’erne, og oftest i de bedste årgange. Det er ikke billige sager, og er standen i flasken høj og etiketten ubeskadiget, stiger prisen yderligere. Vin er et følsomt produkt, og for at undgå skuffede købere, afvises mange vine hos Bruun Rasmussen, alene fordi standen i flasken er lav. Det skyldes, at en lav stand medfører, at en stor mængde vin er i kontakt med ilten i flasken, så vinen udvikler sig hurtigere, end hvis der er en normal stand, og altså fyldt flaske. Den vin, der er forsvundet, er simpelthen fordampet gennem proppen, og jo mere der er forsvundet i flasken, jo større risiko er der også for, at flasken langtfra er i topform.

Specielt for ældre champagner er kravene ekstra høje til standen i flasken. Samtidig skal vinen være klar at se på, og man skal kunne fornemme boblerne, ellers bliver køberne væk. En champagne uden bobler er ikke ret meget værd. De ældre champagner fra 1970’erne og bagud koster på hammerslag fra ca. 1.500–2.000 kr.

På billedet kan du med et par gode øjne eller briller se de forskellige standniveauer i Bordeaux- og Bourgogneflasker, som man vurderer en flaske på. En perfekt fyldt flaske har en A-stand, og så følger man alfabetet ned til D-stand. Herefter hedder det »under D-stand«. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Ægthed og svindel

Inden en vin sendes på auktion, sker der således et stort arbejde med at vurdere udseende og kvaliteten i indholdet af flasken, men nok så vigtigt vurderes det også, om vinen nu også er den, som den giver sig ud for at være. Kort sag: Er den ægte? Det skal ses i lyset af, at man i fx Kina kan få 200£ for en tom flaske Chateau Lafite Rothschild 1982, hvor en tilsvarende fyldt flaske kan indbringe ti gange så meget, altså £2,000 på auktioner.

Europa har også set sine skandaler. For nogle år siden var der eksempelvis en sag med den tyske samler og vinhandler Hardy Rodenstock, som var hovedmanden bag salget af vine fra en »ukendt og tilmuret parisisk vinkælder«. Den indeholdt angiveligt vine fra den amerikanske præsident, Thomas Jefferson – ja, nogle flaskerne bar tilmed hans indgraverede initialer. Flaskerne var dog ikke ægte. Mange flasker blev solgt hos auktionshuset Christie’s. Nogle kunder opdager svindlen, og så ruller skandalen.

Vurderingsekspert Henrik Christensen siger, at branchen har lært meget af Rodenstocksagen, og han har også selv haft flasker i hånden, som han vidste var falske og derfor afviste. Der findes vine, som er specielt eftertragtede at forfalske, fx fra Bourgognes dyreste vinhus, Domaine de la Romanée Conti.

Men ikke alle mistænkelige flasker er uægte. For noget tid siden fik Bruun Rasmussen en flaske Cheval Blanc 1947 magnum (dobbelt størrelse flaske). Ved indleveringen kom de i tvivl om, hvorvidt flasken var original, selvom den var i super flot i stand. Tvivlen skyldtes, at kapslen, som øverst omslutter proppen og flaskeåbningen, ikke lignede originalen, men da det var en gammel vin, kan det være svært at vide, hvad originalen er. Etiketten var også større end normalt, så alle alarmklokker ringede. Flasken blev sendt ned til slottet, der kiggede på den, gik tilbage i historiebøgerne og kunne finde frem til, at den daværende ejer havde tappet nogle flasker til sig selv. Han havde desværre ikke lige etiketter til magnumflasker liggende, så han brugte i stedet dem, der var trykt til dobbelt magnumflasker. Eksperterne på slottet tog også kapslen af for at tjekke proppen og konkluderede, at alt var perfekt. Med den ekstra historie i bagagen gik flasken til et svimlende hammerslag på 108.000 kr.!

Katalogteksten fra dengang, Cheval Blanc 1947 magnum var under hammeren: »Da vi modtog denne flaske, blev vi overrasket over at se en så høj stand på en vin fra 1947. Kapslen var nyere, og etikettens format synes anderledes end normalt. Vi sendte flasken til Cheval Blanc, og modtog efter en grundig undersøgelse denne forklaring: «Flasken er omproppet i 1982, hvilket er angivet på den nuværende prop, af den tidligere slotsejer, og han satte en etiket, svarende til en dobbeltmagnum på denne flaske. Derfor det lidt større format. Flasken er identisk med dem, der ligger i slottets kælder». Flasken fremstår nærmest perfekt, med smuk etiket, helt ny kapsel, påsat på slottet i august 2006, og en stand A, der kun sjældent ses flottere på en vin, der snart bliver 60 år.« Foto: Bruun Rasmussen Vinauktioner

Kun 5 vine slap igennem vurderingen

Tilbage til Karen og Claus Fisker-Andersen, der havde taget turen til Bruun Rasmussen i Aarhus. De havde taget godt 25 flasker med til vurderingen i onsdags. Efter Henrik Rasmussen gennemgang slap kun 5 af dem igennem til næste auktion. De udvalgte var en gruppe Bordeauxvine fra gennemsnitlige årgange fx 1960. Henrik Rasmussen fortalte, at havde vinene fx været fra topårgangen 1959, havde det ført til helt andre vurderingspriser. Flaskerne vil til næste auktion blive samlet i en gruppe, eller et »lot« som man kalder det på auktionssprog. Vurderingen for de 5 vine samlet lyder på 1.500 kr. Ægteparret forstod argumenterne for vurderingen, men havde håbet på, at alle flaskerne kunne blive solgt samlet i et lot, men rigtig mange flasker blev dømt ude på grund af en for lav stand i flaskerne.

Flaskerne stammer fra Karen Fisker-Andersens far, der er kommet op i årene og er flyttet på plejehjem. Han har rejst rundt i Europa hele livet, og nydt gode vine specielt fra Bordeaux. Heldigvis har familien delt en masse gode flasker gennem årene, men desværre skulle en del af de medbragte flasker nok have være drukket for årtier siden. Nu overvejer ægteparret, om de resterende flasker skal sælges samlet på anden vis, eller om familien skal inviteres til at komme forbi og smage flaskerne sammen med dem.

Én af de medbragte flasker var Henrik Rasmussen nødt til at slå op, for den var lidt speciel og »dagens gåde«. Informationerne på flasken var sparsomme, hvad de ofte var for 50 år siden. Det var en halvflaske 1961 AOC Romanée, tappet til det tyske marked, af en fransk négociant. Det skulle tjekkes, om der bag de sparsomme oplysninger kunne gemme sig en værdifuld vin. Det gjorde der desværre ikke, og anbefalingen fra Henrik Rasmussen var, at ægteparret burde åbne og smage på flasken en dag. To minutter senere var flasken åbnet og smagt. Vinen havde desværre kendt bedre dage, men 50 år er også lang tid at holde sig på toppen.

Karen og Claus Fisker-Andersen smager på den »kasserede« halvflaske 1961 AOC Romanée sammen med Henrik Christensen fra Bruun Rasmussen.

Vin som investering?

Der er købere, der ser vin som en investering, og så er der vindrikkere, der et par gange om året vil have kælderen fyldt op. Men spekulation i vin er ifølge Henrik Christensen ikke let i øjeblikket, for priserne på Bordeauxvinene svinger som aktierne på Børsen: Der skal holdes øje og købes og sælges på det optimale tidspunkt.

Mange af 2. vinene fra de bedste vinhuse har efterhånden nået et for højt prisleje, og det begrænser mulighederne for en gevinst. Henrik Rasmussen har da heller ikke de senere år anbefalet kunder at købe »en primeur« pga. prisniveauet. Det var ellers her, man tidligere har haft en mulighed for at tjene penge.

For selve vinens skyld – og de oplevelser der ligger i vinen – ser Henrik Rasmussen også en lidt kedelig tendens i, at priserne bliver drevet op på et alt for højt niveau af internationale kunder, der ser vin som en investering, og ikke som noget, der skal åbnes og drikkes, selvom det jo egentlig er det, de er beregnet til.

Det betyder også ifølge vurderingseksperten, at almindelige vindrikkere ikke har råd til at smage de topvine, der for måske 10 år siden kunne erhverves for et beløb noget under de flere tusinde kroner, som man må spendere i dag. Han tror derfor, at mange af de vine, der blev kendte på restauranterne, som var gode ambassadører for vinene, efterhånden forsvinder fra vinkortene rundt omkring – alene pga. prisen. Dermed mister vinhusene en stor kundeskare, fordi vi simpelthen aldrig får mulighed for at få smagt vinene.

Fra klassiske auktioner til online

I december afholdt Bruun Rasmussen deres måske sidste rigtige vinauktion, altså med en rigtig træhammer og en gruppe interesserede købere, der byder med en hånd i vejret eller et diskret nik. Det skulle da lige være, hvis der en dag kommer en stor unik samling eller vinkælder, som det kunne give mening at sælge på gammeldags auktionsvis.

I dag foregår det hver anden søndag aften på nettet. Helt anonymt og tidsbesparende for kunderne, der hjemme kan sidde og byde foran computeren. Det sætter mange af nutidens kunder pris på. Og dem er der mange af: Hver anden uge er der godt nye 200 numre på vinauktionen, og ca. 400–500 bydende kunder – og med en stigende tendens. En anden smart funktion ved online auktioner er, at man som kunde kan lave en »søgeagent«. Leder du efter en bestemt vin eller årgang, får du en mail, når den ønskede vare sættes på auktion igen.

Bruun Rasmussen Vinauktioner

Baltikavej 10, 2100 København Ø

Telefon: +45 8818 1206

Besøg Bruun Rasmussens netsted

Har du selv overvejet eller købt vine hos auktionshusene, eller overvejet det? Lad os høre din mening! Deltag i debatten her på Winelab.dk.

Til forsiden…