Alt andet end australsk Chardonnay

Af Rasmus Amdi Larsen, sommelier, Drueposten.dk, 29/05/2013

Australien har haft lidt svære kår på det seneste. Alkoholprocenter på +15% og rejsen rundt om kloden appellerer ikke rigtigt til vor tids sundheds- og økologiske idealer. Der vejrer dog morgenluft på det store, tørre kontinent. Hvad har de gang i?

Der var en tid. En tid, hvor vi lærte aussie Shiraz at kende. Vi havde fået smag for vinene herfra, der var så herligt ukomplicerede, fuld smæk på drengen i forhold til dyyyyb intensitet, mørk chokolade, lakrids og vanilje. De var sødlige og bløde som fløjl – alt det, vi kendte fra Amarone – og priserne var yderst konkurrencedygtige. Vi fik simpelthen mere vin i glasset end nogen andre europæisk vinregion overhovedet kunne give os. Det samme gjaldt for Chardonnay. En rigtig Chardonnay havde så meget vaniljesmag fra fadlagringen, at det egentligt mere var smagen af fadlagringen, vi kunne lide, og ikke smagen af Chardonnay. 15,5% for en hvidvin var ingen problem dengang, og vi behøvede ikke syre eller frugt. Der skulle bare være smæk for skillingen.

Havtorn fra Skagen rimer ikke på Shiraz

Tiderne skifter jo som bekendt, og ti år senere har vores smag og sundhedsfokus ændret og udviklet det, vi spiser og drikker.

Især trenden omkring ‘det nye nordiske køkken’ – som jo handler om at spise og drikke ting fra baghaven – harmonerer utroligt dårligt med sødlig, tung og meget højalkoholisk vin fra den anden side af Jorden. Havtorn fra Skagen rimer bare ikke særligt meget på Shiraz, so to speak.

Og hvad gør et kæmpestort kontinent så, når varemærkerne lige pludseligt ikke står forrest på hylderne længere? Aussie Shiraz og »Chaaaardonay« sælger ikke bare sig selv mere, og derfor må australierne gå nye veje. Enkelte pionerer har heldigvis set lyset og laver vin på druer, som du sikkert ikke havde i tankerne, og det er virkelig værd at give australierne en ny chance.

For der blæser nye vinde i det store land. Fadet og de 15,5% er (næsten) væk, og ind er kommet de langt mere fine kvaliteter med frugt og finesse.

Coonawarra i South Australia, med den såkaldte Terra Rossa jordbund.

Her er et par eksempler fra ‘Alternative Wine grapes’ seminaret arrangeret af Australian Wine i sidste uge:

Primo Estate, Pinot Grigio 2011, McLaren Vale
Vino med –her kommer jeg- attitude. Masser af lidt sødlig frugt i næsen der næsten bliver lidt for meget, men med opbakning af frisk læskende syre i munden er det her vin der virkeligt rammer bredt. Kombinationen af det let sødlige og eksotiske præg, der stammer fra McLaren Vale’s meget varme klima og den medfødte frisklækkerhed i Pinot Grigio vil tiltale mange. (Højelse Vinkælder – 115 kr.)

First Drop, Arneis 2011, Adelaide Hills
Let eksotisk næse, tænk på sådan en rigtig frisk ananas. Det her er vin som virkeligt vil frem i verden. Virkelig lang eftersmag. Druen Arneis er mest set i Piemonte hvor den sjældent kreerer større vin end den optimale til torvet i Alba. Her er der dog virkeligt noget på hjertet hvor især riesling fans der har lyst til eventyr vil finde stor lyst. (Philipson Wine – 119,95 kr.).

Primo Estate, Colombard 2012, McLaren Vale
Dyb velkommende næse. Her er dog tale om vin der vil skille vandende lidt mere, for den har sådan en lidt sjov ‘fed’ karakter. Nogen kan lide dem tynde og andre tykke kan man vel sige. (Højelse Vinkælder – 90 kr.)

Cariole Fiano 2009, McLaren Vale
Frisk fersken/ananas/mandarin i næsen. Duften er svær at slippe, der sker meget og det er sjovt bare at finde alle de frugter der er i spil. Desværre har den en let bitter kant og en alkohol der stikker en smule af, som resulterer i en ikke så balanceret oplevelse. Vinen smagt er fra 2009 og det er sikkert for gammelt til den, men kan du få fingre i en yngre årgang er der masser dejlig vin her. (World of Wine – 139 kr.)

D’Arenberg Viognier/Marsanne 2010
Hele billedet fremstår desværre lidt for ensrettet her. Vinen leverer dog fuldt ud i forhold til hvad der loves på etiketten, så det kan være et godt sted at starte hvis du vil lægge stille og roligt ud og smage på lidt andre druer end du er vant til. Du vil dog hurtigt søge nye græsgange. (Erik Sørensen Vin– 109,95 kr.).

Yalumba Viognier 2012 ‘Oxford Landing’
En af mine favoritter i feltet. Den har en rigtig venlig næse med masser blomst og frugt. Fans af Alsace’isk Pinot Gris vil være på hjemmebane her. Du skal være til den der lidt mere fyldige stil, men så er der også fuld valuta, super balance og rigtig lang eftersmag. (Johs. M. Klein – 69,95 kr.)

Primo Estate Shiraz/Sangiovese 2011
Hvis du er i markedet for at prøve Australsk vin som du aldrig har prøvet det før… så skal du ikke starte her. Rimeligt plain aussie stil, men det er der jo heller ikke nødvendigvis noget galt med. (Højelse Vinkælder – 110 kr.)

Mad Dog Sangiovese 2009
Dyb koncentreret næse, der dog er vel domineret af fadet hvilket er lidt synd. Egentligt sjov vin for tilhængere af den der vanilje/fad stil – for det skal du være til – men der er tilgengæld en fin frisk syre der redder det samlede billede fra marmelade-looket. (Højelse Vinkælder – 175 kr.)

Primo Estate Nebbiolo 2006
En vin dine kammerater helt sikkert ikke gætter i en blindsmagning! Den har det der svage præg af eukalyptus, som er karakteristisk herfra sammen med Nebbiolo’s lidt kradse garvesyre. I min mund er det desværre ikke de bedste fra to verdener der mødes. Det føles som et umage par der ikke ved hvorfor de bor sammen. (Højelse Vinkælder – 265 kr.)

Longview Riserva Nebbiolo 2007
Igen sådan en lille smule ‘lost in translation’. Der er den der mørkhed, sødmen og syren der på en måde spiller sin egen violin overfor frugten. De kører på hver sin side af vejen hvis billedet gør det lettere at forstå. Men skidt nu også med mine fine fornemmelser, for det er jo egentligt sjov nok vin, så smag på en flaske af nysgerrighed mere end med forventningen om et los i smagsløgene. (Bækkelund Vine – 399,95 kr.)

Thorn Clarke Nebbiolo 2009
Noget lettere stil der umiddelbart virker mere Nebbiolo’sk. Desværre vil få nok blive rigtigt glade for det, for helt sammensat er det altså ikke, og hvis Australierne alligevel PRØVER at lave en vin a la i Piemonte, ja, så kan man vel lige så godt købe en vin FRA Piemonte. (Taster Wine – uden pris)

Bleasdale Malbec 2010
Klokkeklar levering af Malbec med god intens mørk frugt i næsen. Det er en velvoksen vin, der dog ikke har den der sødme som man kan blive så træt af. Masser friskhed og glade dage. (Prisen måske en kende høj i forhold til hvad du kan få i Argentina, men den diskussion kan nogle andre tage). (World of Wine – 139 kr.)

Yangarra Mourvedre 2010
‘Smuk’ vin, der er herligt underspillet, med masser frugt og finesse. Den er ‘lille’ og fin i forhold til de andre, men se sådan på det: Det her er den dreng i klassen der bliver mobbet nu, men bliver deres andres chef om ti år! (Otto Suenson – 225 kr.)

Hentley Zin 2009
Dyb mørk frugtighed som kun Zinfandel-fans kender det. What-you-see-is-what-you-get, og det er der ikke noget i vejen med. Fuld fart fremad, men en vigtig pointe er at det er frugten der dominerer og ikke fad eller andet. God vin i sin klasse. (World of Wine – 229 kr.)

Smagningen blev kommenteret af australske Justin Knock, Master of Wine, der i dag har base og arbejder fra London. Foto: Mads Jordansen

Til forsiden…