Bordeaux primeur 2013 : »Umulig for 20 år siden«

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 04/04/2014

For første gang i flere år var der betydeligt færre indkøbere fra Asien og Kina ved årets primeursmagning i Bordeaux. Det giver håb om, at slottene igen vender sig mod de gamle trofaste vinkunder. Vinhandler Christian Philipson har været med og fortæller om en svær årgang 2013, som dog har et par lyspunkter.

Hvert år i starten af april inviterer vinslottene i Bordeaux til primeursmagning. Her bliver sløret for første gang løftet for, hvordan den spæde og nyeste årgang smager og dermed også, hvilket prisniveau årgangen befinder sig på.

Alt, hvad der kunne gå galt i Bordeaux 2013, gik faktisk galt. En meget sen blomstring, mangel på sol og nærmest konstant regn – kombineret med at hele 7500 ha blev ødelagt af hagl – resulterede i en meget lille produktion.

Christian Philipson, Philipson Wine, har i denne uge været til primeursmagning i Bordeaux for at undersøge kvaliteten af årgang 2013. Han fortæller: »2013 er en årgang, hvor man skal søge de vine, der har frugt og balance, for nogle slotte har haft svært ved at høste perfekt modne druer. Og det bliver vine, der skal drikkes forholdsvist hurtigt, og som skal nydes for deres elegance og frugt og ikke for deres kompleksitet og struktur«.

Annus horribilis

Årgang 2013 var som sagt vejrmæssigt et rædselsår, og Bordeauxelskere har med spænding – og måske mest frygt – set frem til de første primeurrapporter.

»For 20 år siden ville årgang 2013 have været næsten umulig at få noget godt ud af, men moderne landbrug og vinifikation betyder, at der på en række topslotte er blevet tryllet og faktisk lavet ganske gode vine. Vi må nu se, om slottene vil besinde sig og sende dem på markedet til lavere priser efter en række år med priser, der er blevet drevet alt for højt op af nye vinkunder i Asien og Kina. Vi håber på en forbrugerårgang!« siger Christian Philipson.

Og med en forbrugerårgang mener Christian Philipson, at priser kommer ned på et mere realistisk og naturligt niveau.

Bordeaux primeur 2013

Nedenstående finder du Christian Philipsons indtryk af Bordeaux 2013.

Pauillac og Saint-Estèphe
Årets primeursmagning startede på Château Lafon-Rochet i St Estèphe. Indtrykket af årgang 2013 her, hvor vi smagte St Estèphe og Pauillac, er, at det er en årgang i stil med 2002, 1992 og 1993, men teknikken er blevet så meget bedre siden, således at vinene også er bedre end disse 3 årgange. De fleste slotte har haft reducerede høstudbytter, mellem 20 og 50% mindre end et normalt høstår. Emeline Borie, medejer af Ch Grand-Puy-Lacoste og Haut-Batailley, sagde således, at de havde høstet 20% mindre, hertil kom en meget streng drueselektion ved sorteringsbordene.

Saint-Julien
Smagningen af årgang 2013 Saint-Julien foregik på 3. Cru slottet Château Lagrange, som er blevet topistandsat af de japanske ejere. Vinene i Saint-Julien var en anelse mere frugtige end i Pauillac og især i St-Estèphe, og disse slotte trådte frem som de bedste: Gruaud-Larose (med 2/3 mindre høstudbytte end normalt), Talbot og Beychevelle.

Margaux
Indtrykket af 2013 Margaux er en mere ujævn årgang, hvor man skal (se) smage sig godt for – så at sige. Flere slotte bar præg af at have haft problemer med modenheden i druerne på trods af ny teknik og hård selektion.

Médoc og Haut-Médoc
Médoc- og Haut-Médocsmagningen foregik på Château Clarke i Listrac, som ejes af familien Rothschild. Mens rammerne om smagningen var i topklasse, så var den svingende kvalitet i vinene ikke topklasse. De gennemgående problemer med umodne Cabernet Sauvignon-druer og udvandede Merlotdruer trådte meget klart frem på denne smagning, hvor kun de bedste slotte har frembragt vine af acceptabel kvalitet. Vi noterede os god kvalitet fra følgende klassiske slotte: Cantemerle, Sociando-Mallet, Chasse-Spleen, Tour Carnet, Sénéjac. Men også vores egen leverandør Vincent Fabre fra Château Lamothe-Cissac og Château La Tonnelle har lavet vine med fokus på frugt og hurtig drikbarhed.

Pomerol og Saint-Emilion
Pomerolsmagningen foregik på Château Gazin og Saint-Emilionsmagningen på Château La Dominique. Disse to områder smager normalt frugtigt og indtagende, men det var ikke tilfældet i år, hvor der har været problemer på de fleste slotte med manglende modenhed i Merlotdruerne. Flere berømte winemakere – så som Jean-Pierre Moueix og Michel Rolland – udtaler, at det har været den mest komplicerede og dyreste årgang at lave, men takket været den moderne teknik har det rent faktisk været muligt at lave vine på et acceptabelt niveau. Som Michel Rolland udtrykker det: »Grape growing under these conditions 20 years ago would have been impossible. Thanks to huge advancements in modern winemaking technology, it’s now possible to make attractive wines in such a tumultuous year.«
Problemet er blot, at kun de mest velhavende slotte har udstyret og verdensklasseønologer til at redde høsten, og resten har måttet kæmpe med umodne druer og manglende volume.

Pessac-Léognan
Dette var kontrasternes smagning: Mens rødvinene var svingende i kvalitet med nogle at de samme karaktertræk af umodenhed og manglende balance som i Médoc, nåede vi dagens højdepunkt med de tørre hvidvine fra Pessac-Léognan. En flot, dansende syre danner skelettet i de fleste af disse meget store hvidvine, hvor kun få slotte har lavet kedelig vin i 2013, ofte fordi man har brugt for meget nyt egetræsfad. Formodentlig bliver 2013 Pessac-Léognan Blanc en mindeværdig årgang med meget lang levetid.

Sauternes
Som tilfældet ofte er i mellemårgange som 2013, hvor rødvinene er meget uhomogene og kvaliteten svingende, så er det lykkedes Sauternes at lave en god årgang. Der er en fin, elegant underliggende syre, som balancerer fedmen og sødmen. Kun få slotte var lidt »blommede«. Langt de fleste har lavet store vine, som vil klare sig længe. Doisy-Védrines og Lafaurie-Peyraguy stod frem som nogle af de bedste. Også vores egen Château Piada 2013 tegner til at blive en fantastisk vin.

Til forsiden…