Italiens vinskandale der i 1986 slog 23 mennesker ihjel

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 05/04/2014

Foto: Mads Jordansen / Winelab.dk

Verden blev i 1986 rystet af en kæmpe italiensk vinskandale. Vin var blevet tilsat træsprit for at hæve alkoholniveauet. Hele 23 mennesker døde, og et endnu større antal blev syge eller blinde. Den italienske vinindustri var i knæ.

Italien har ofte vist, at det er landet, hvor alt kan ske. Således også i 1986, da verden blev vidne til en kæmpe vinskandale. Det startede hos en vinproducent, der stod med en vin med et for lavt alkoholniveau, og så traf han et fatalt valg. Han tænkte, at der nok ikke kunne ske det helt store ved at hælde lidt ekstra alkohol i vinen. Problemet var bare, at han ikke hældte almindelig ethanol (sprit) i vinen, men i stedet brugte den giftige metanol, også kaldet træsprit.

Massive dødsfald

Vinen var produceret til supermarkederne i Vesttyskland og Frankrig, men også danske Irma fik giftige flasker på hylderne. Nærmest timer efter at vinene er distribueret ud i butikkerne, og kunderne begynder at drikke dem, tegner der sig et billede af, at noget er helt galt. Flere mister synet og hospitalerne melder om forgiftningssymptomer hos patienterne. De første dødsfald indtræffer, og aviserne fortæller hver dag om nye ofre. Hele 23 mennesker dør af at have drukket vinen.

Fakta om træsprit
Det kemiske navn for træsprit er metanol eller methanol. Det er en organisk forbindelse, som klassificeres som en alkohol. Ved stuetemperatur og atmosfærisk tryk er stoffet en farveløs, forholdsvis flygtig væske. Modsat ethanol, som ofte forbindes med ordet »alkohol«, er methanol yderst giftigt at drikke.

Kilde: Wikipedia

Hurtigt retter mistanken sig til den italienske vin som årsagen til forgiftningerne. Mistanken bliver bekræftet af en række tests. Mange tør ikke drikke italiensk vin, og de fleste lande forbyder salg og import af italiensk vin, indtil omfanget af skandalen er undersøgt. Men skaden er allerede sket.

Italien er i »bad standing«, og der går lang tid, før italiensk vin igen må sælges overalt. Det bliver også starten på, at vin testes mere grundigt, end de hidtil var blevet. USA er et af de første lande, der indfører en obligatorisk test af alle importerede vine. Men alverdens vindrikkere er vilde med italiensk vin, og med tiden bliver skandalen glemt: Italien er igen i dag et af verdens mest populære vinlande.

Normalt at tilføre alkohol

Det er faktisk ikke unormalt at tilføre alkohol til en vin. Forstærkede vine (hedvin) får som eksempel tilført alkohol, men i form af ren druesprit. Derved kan vinbønderne lave en vin med et »unaturligt« højt alkoholniveau, samtidig med at vinen har et højere sukkerniveau, fordi gærcellerne ikke har omdannet alt druernes sukker til alkohol, inden de blev slået ihjel af den tilførte druesprit.

Til forsiden…