Serveringstemperatur for sherry

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 17/01/2013

Der hersker en del forvirring om, ved hvilken temperatur sherry skal serveres. Det kommer helt an på typen. Her finder du en oversigt over de ideelle temperaturer, så du får den maksimale duft og smagsoplevelse ud af din flaske sherry.

Temperaturer

Manzanilla: 6–8 °C
Fino: 6–8 °C
Pale Cream: 8–10 °C
Medium: 8–10 °C
Cream: 10–12 °C
Amontillado: 12–14 °C
Oloroso: 12–14 °C
Palo Cortado: 12–14 °C
Moscatel: 10–12 °C
Pedro Ximénez: 10–12 °C
VOS/VORS: ca. 15 °C**

De lette og spinkle sherrytyper skal, som det gælder for hvidvin, serveres køligst. For sherry i midterkategorien, som begynder at få lidt fylde og for visse typer også lidt sødme, skal temperaturen have en lille tak opad. De fleste går galt i byen ved de rigtig søde typer som Moscatel og Pedro Ximénez. De serveres ofte for varmt og kan derved opleves kvalmende søde. En lavere temperatur får de søde Sherrys til at virke knap så søde.

Sherry opbevares bedst i køleskab – uanset om det er en åbnet eller uåbnet flaske. På den måde kan du servere de lette Sherrys direkte fra køleskabet, og lade flasken stå ude lidt tid for de typer, der skal serveres en tand varmere.

Læs artiklen om holdbarhed for sherry

Til forsiden…