Boganmeldelse: Claus Meyer – ALMANAK

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 11/12/2010

Claus Meyer:
ALMANAK
696 sider, hardback. 399,–

Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 2010

Se bogen hos forlaget

6/6 stjerner

»ALMANAK er blevet til, fordi jeg efter i ti år at have skrevet bøger om brød, salater, eddike og mad til mange fik lyst til at beskæftige mig med hverdagsmad ud fra et måltidsperspektiv – enkel, dejlig, hjemmelavet mad, der dufter og smager af årstiden.«

Cand.merc.-kokken Meyer opsummerer ganske godt i ovenstående citat, hvad han vil med sin nye bog. Nok er han – set i lyset af hans betydning for den danske og nordiske gastronomi gennem de seneste år – ganske beskeden i dette citat. Det er ALMANAK til gengæld ikke. Moppedrengen på knap 700 sider er proppet med flere end 1.000 opskrifter på alt fra småretter over aftensmad til desserter. Og alt det ind i mellem. Præsenteret som en almanak, der leder læseren gennem et helt år. Måned for måned, uge for uge, dag for dag. Mange af retterne bygger videre på hinanden og udnytter resterne fra dagene forinden. Der er mange gode tips undervejs. Og lad det være sagt med det samme: Meyers engagement og begejstring for god og smagfuld mad gennemsyrer bogen.

ALMANAK er ikke en grundkogebog. Og det er såmænd fint nok. Dem er der så mange af. Og helt ærligt: Hvor mange forskellige måder kan vi egentlig lave vores fond på? Nej, ALMANAK vil noget andet og mere. Den vil inspirere læseren til at tage udgangspunkt i årstiderne og de aktuelle råvarer. Og mon ikke enkelte af os kan læse om nogle råvarer, vi ikke lige har haft inden for i køkkenet før? Men der er nu intet prætentiøst over bogen. Der er masser af gode opskrifter på klassikere, og Winelab.dk præsenterer hermed i samarbejde med forlaget et uddrag af opskrifterne fra uge 50.

Mit gæt er, at ALMANAK kunne gå hen og blive en klassiker i det danske folkekøkken.

Til forsiden…