Boganmeldelse: Jamie Oliver – Jamies mad på 30 minutter

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 25/05/2011

Jamies mad på 30 minutter

Jamie Oliver:
Jamies mad på 30 minutter
288 sider, hardback. 299,95

Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 2011

Se bogen hos forlaget

5/6 stjerner

Tre retters lækker hverdagsmad tilberedt på kun 30 minutter! Det kan du lære, lover Jamie Oliver med sin nye bog. Og er du frisk på at bruge nogle kneb for at spare tid, så er »Jamies mad på 30 minutter« lige noget for dig.

Lad det være sagt med det samme: Jeg gider egentlig ikke istemme det evindelige kor med sangen om, at vi har »ååh-så-travlt i hverdagen«, og derfor ikke har tid til at lave ordentlig mad mandag til fredag, mens vi i weekenden kan fordybe os i simreretter og kvalitetstid i køkkenet. Men når det kommer til stykket, er der bare nogle af de der (hver-)dage, hvor både tiden og inspirationen mangler, og vi skal holdes lidt i hånden, når der skal laves mad.

Jamie Oliver lover i sin nye kogebog, at du bliver i stand til at lave mad på en helt ny måde, og at det hele handler om at undgå tidsspild gennem forberedelse og teknik. Jeg mindes engang, hvor jeg havde en prøvetime på golfbanen og hamrede løs på golfbolden med driveren uden synderlig effekt. lige indtil instruktøren kom hen til mig og rettede på min fodstilling, fik mig til at gå lidt ned i knæene og bad mig vinkle køllen en næsten ubetydelig grad mere til den ene side. KLONG! Så sad den i skabet. Eller rettere: Bolden røg næsten helt ud af syne. Cirka sådan må det være, det Jamie lover.

Jamie Oliver vil have os til at følge en helt præcis plan, når vi laver hans opskrifter. Fordi de er »nøje koreograferet«, afprøvet og ikke egnet til selv at eksperimentere med. De kræver multitasking (de enkelte retter tilberedes parallelt) og organisering af både ingredienser, redskaber og oprydningen og opvasken. Faktisk har Jamie listet de helt nødvendige redskaber, som kræves for at følge bogens 50 opskrifter.

Og her er vi så ved ét af flere kneb ved dette »temporidt« af en opskriftssamling: For at spare tid skal man visse steder bruge en mikroovn, en foodprocessor er uundværlig, og nogle af opskrifterne kræver, at man anvender indkøbte halv-fabrikata som man spicer op, fx risengrød, butterdej og tærtebunde. Jamie flytter også grænser for, hvad der kan betegnes som en dessert, når han lægger op til, at man serverer te som afslutning.

Men helt ærligt! Hvad gør det, når man kan få lækre smagsoplevelser efter 30 minutter?

Jeg synes, det er en ny og kreativ kogebog, som – hvis man kan leve med at blive holdt hårdt i hånden og samtidig at skulle bruge lidt kneb hist og her – er et frisk pust i vores – nå ja – lidt travle hverdag.

Til forsiden…