Nikolaj Kirk & Mikkel Maarbjerg:
Grønt Grundkøkken
432 sider, hardback. 350,–
Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2012
5/6 stjerner
Kirk og Maarberg har udgivet en grøn opfølger til deres Grundkøkken. Det er en både lækker, anvendelig og lærerig grøntsagskogebog til alle, der vil have lidt mere grønt på hverdagsbordet.
Kogemanden Nikolaj Kirk og hans makker stjernekokken Mikkel Maarbjerg (titlerne har de selv bestemt) har tidligere skrevet Grundkøkken, som i mange hjem er gået hen og blevet lidt af en kogebogsklassiker. Nu har de to så udgivet en grøn opfølger, Grønt Grundkøkken, som skal lære os at gå en lidt grønnere vej i køkkenet.
Bare rolig! Det er – som det slås fast i bogens indledning – ikke en vegetarkogebog. Opskrifterne indeholder simpelthen ikke nok protein fra fx bønner, linser og andre bælgfrugter. Det er heller ikke et forsøg på at gentage brøleren fra 80’erne med at få grøntsager til at ligne hakkebøffer og frikadeller. Nej, Kirk og Maarberg vil bare inspirere os til at droppe kødet en enkelt dag om ugen, eller give bud på det grønne tilbehør til kødet, som du alligevel har valgt.
Og det gør de godt! Flere end 230 opskrifter suppleret med et meget informativt leksikalt afsnit, hvor de grundigt præsenterer råvarer lige fra krydderurter over ukrudt, spiselige blomster, bønner, rodfrugter og svampe til eksotisk frugt, citrusfrugt og frugt og bær. For blot at nævne nogle af dem. Her kan man hente meget information.
Grønt Grundkøkken er en lækker, anvendelig og inspirerende kogebog med fokus på det grønne. Desværre er der ikke billeder af alle retterne, til gengæld er der mange opskrifter. Her i hjemmet bliver bogen helt klart én af dem, der ofte bliver taget ned fra reolen for at finde inspiration. Fem store stjerner herfra.