Thomas Herman:
Hermans Aftensmad
206 sider, hardback. 300,–
Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2013
4/6 stjerner
Masterchef-dommer Thomas Hermans seneste bog vil gerne være brugbar og håndgribelig, men forfalder til lange ingredienslister. Alligevel er der kommet en ganske underholdende bog ud af det.
Thomas Herman er et velkendt ansigt i den danske gastronomi. Det folkelige gennembrud kom i rollen som overdommer i den danske udgave af Masterchef på TV3, hvor kendte danskere konkurrerer om at blive kåret som den bedste kok. Han var idémanden bag Restaurant Herman i det gamle Nimb i Tivoli og har været ansat i mange toprestauranter i Danmark, Frankrig og Spanien. Herman har tidligere udgivet kogebøger, som han her forfriskende ærligt omtaler som bøger, »der kom til verden udelukkende for at pudre min egen røv og pudse min selvfedme« – selvom han er glad for dem. Det er vi andre nu også!
Med Hermans Aftensmad forsøger Thomas Herman at præsentere aftensmad uden et særligt tema. En kogebog som udtryk for hans personlige madbiografi med opskrifter på personalemad, som den er blevet serveret på de restauranter, han har arbejdet på gennem de seneste 16 år. Formålet er at lave en »brugbar og håndgribelig bog«. For personalemad skal ifølge Thomas Herman ligesom familiers aftensmad både være nem, hurtig og billig.
Lykkes missionen så? Hmmm, ja sporadisk er bogen dejligt uprætentiøs. Men de fleste opskrifter har faktisk alenlange ingredienslister. Det gør bestemt ikke måltidet dårligere – snarere tværtimod. Der er mange gode og inspirerende opskrifter. Men det er altså en tilsnigelse at kalde dem hurtige, nemme og billige.
Heldigvis er der ikke så meget fikumdik ved bogen: Ingen lange, moraliserende indledninger. I stedet er der hist og her nogle holdninger til blandt ande dyrevelfærd, som bestemt klæ’r bogen.
Og så er det da skægt at få et indblik i, hvad man spiser i personalekøkkenet på restauranter, vi enten har besøgt som gæster eller hørt om. Alene af den grund er bogen god underholding.