Flere steder i Østrig forsøgte man at beskytte vinplanterne ved at sætte ild i halmballer. Her fra Steiermark i det sydlige Østrig, hvor der foruden frost også kom et snedække. Foto: Christoph Neumeister
Hård og ødelæggende frost ramte i denne uge vinmarker i Østrig, Tyskland, Schweiz og Frankrig. Skaderne kan først endeligt gøres op de kommende dage, men mange er hårdt ramt.
Dagene omkring den 27. april 2016 vil ikke blive glemt lige foreløbigt blandt de europæiske vinbønder. En hård frost satte ind, og for de vinavlere, der ikke kunne holde frosten væk fra deres marker, kan skaderne blive store. Vinplanterne var allerede begyndt at vokse og kommet godt fra start i det kølige europæiske forår. Men vinteren var ikke helt ovre, og det fik de spæde vinskud at føle i denne uge. Værst gik det udover Chablis og Grand Auxerrois. Her har man ifølge Decanter ikke oplevet forårsfrost af denne kaliber siden 1981. Men også Loire, Langedoc, Abruzzo og store dele af Tyskland, Schweiz og Østrig fik frost. I Østrig gik stort set ingen områder fri, og i den sydlige del af Steiermark faldt der tilmed sne. Her er optimismen svær at finde.
Bål i spande med voks skal hjælpe med at holde frosten på afstand. Her hos Donatsch i Schweiz. Foto: Martin Donatsch
Vinplanter i vækst får skuddene »svedet« af frosten. De dør ikke af det, men det tager tid for planten at udvikle nye skud, og sæsonen kommer derfor meget senere igang. Det giver risiko for en dårlig blomstring på de nye skud, og druerne når ikke at modne på grund af den sene start.
Derfor blev alle midler taget i brug for at bekæmpe frosten i sidste uge. I markerne blev der tændt bål og fakler, som oplyste landskaber i et orange skær. Sprinklerne blev tændt for at vande vinmarkerne. Vandet fryser nemlig på planterne, pakker dem ind i det frosne vand, og beskytter derved mod den værste frost. Selv en hær af helikoptere blev sendt i luften. Helikopteren »rører rundt« i luften og får den kolde luft ved jordoverfladen blandet med den lidt varmere, som findes i de lidt højere luftlag 10–15 meter over marken.
I Østig var der også helikoptere indsat i kampen mod frosten. Foto: Privatfoto
Martin Donatsch fra schweiziske Weingut Donatsch fortalte tidligere på ugen til Winelab.dk: »Det ser ud som om, at vi havde heldet med os. I de lavtliggende vinmarker, hvor risikoen for frost er størst, tændte vi bål. Temperaturen var -2 grader, men vi fik den op på frysepunktet. Jeg tror, det reddede vinene. Men vi kan ikke være sikre endnu. Men nu bliver jeg nødt til at sove lidt, jeg har været oppe hele natten.«