Foto: Copyright by DWI
Økologisk, biodynamisk og naturvin får i disse år en større opmærksomhed og mere plads på hylderne hos vinhandlerne, i supermarkederne og på restauranterne. Men hvad gemmer der sig egentlig bag disse vintyper? Få svarene her.
Økologisk vin er fremstillet af økologisk dyrkede druer. Vin må kun kaldes økologisk, når den er certificeret og opfylder en lang række krav i forhold til vindyrkningen og vinificeringen. Økologisk vinbrug er en mere miljøvenlig dyrkningsform end konventionel vinbrug, da man eksempelvis dyrker uden kemi, dvs. uden kunstgødning og kemiske sprøjtegifte. I stedet bruger økologiske vinhuse naturlig gødning, anvender biologisk bekæmpelse i form af fx nyttedyr, og sprøjter primært med grundstofferne kobber og svovl – og i mindre omfang end konventionelt vinbrug. Der er også krav om at begrænse tilsætningen af svovl (sulfitter), som stabiliserer og konserverer vinen og hindrer at vinen bliver iltet og ødelagt af gær og bakterier.
Biodynamisk vin er vin fremstillet af biodynamisk dyrkede druer. Den internationale certificering sker gennem organisationer som fx Demeter, som har opstillet en lang række krav, som er lidt skrappere end i økologisk vinbrug. Biodynamik er derudover en særlig landbrugspraksis, som arbejder med naturens kredsløb, rytmer og energier for at fremme livskraft og frugtbarhed. Det involverer kompostering, anvendelse af bestemte urtepræparater, samt markarbejde i overensstemmelse med månens bevægelser m.v. Biodynamiske vine skal fremstilles med endnu lavere sulfitmængder, end de økologiske.
Naturvin har ingen certificering eller noget centralt vedtaget regelsæt. Naturvin eller vin nature dækker over en lidt fluffy samlebetegnelse for vine, hvor man i kælderen anvender så få tilsætningsstoffer, forarbejdningsmidler og tekniske interventioner som muligt, og »lader naturen gå sin gang«. Uden nedfældede dogmer eller fælles certificering for naturvine er der eksempelvis heller ingen krav om, at naturvine er økologiske eller biodynamiske, selvom mange af dem er det. Smagsmæssigt har naturvine ofte mere kant og funkyness over sig. Eksempelvis er oxidation, reduktion og flaskevariationer en del af vintypens DNA, som også er med til at dele vandene blandt vindrikkere.