Naturvin – den 3. vej for bæredygtig vindyrkning?

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 10/11/2011

Et nyt begreb har ramt de danske vinforbrugere. »Naturvin« eller »vin nature«, som det hedder i Frankrig, hvor fænomenet er opstået. Men hvad er naturvin, og hvor kan du få fat i det henne?

Naturvin, eller »vin nature« stammer som dogme fra Frankrig. Bevægelsen, som er organiseret i Association des Vins Naturels (AVN), sætter spørgsmålstegn ved den måde, vin produceres på i dag. Holdningen er, at de fleste vine i dag overproduceres og er overgjorte. Dermed har nutidens vin bevæget sig langt væk fra udgangspunktet, nemlig et simpelt landbrugsprodukt, der ikke krævede den store kemieksamen, men i princippet blot noget praktisk erfaring og nogle simple remedier ude i laden. AVN ønsker at gå tilbage til udgangspunktet og foretrækker, at vinen laver sig selv, så meget som det er muligt.

Konventionel, økologisk eller biodynamisk?

Vinbønder, der går ind for principperne bag naturvin, tilmelder sig AVN og bekræfter, at de ønsker at dyrke efter vedtagne retningslinjer. Der føres herefter ikke kontrol med, om de overhovedet efterlever disse retningslinjer. Konventionelle, økologiske og biodynamiske vinbønder kan deltage på lige fod. Det er med andre ord ikke nødvendigvis et miljømæssigt ideal, der driver bevægelsen. Idealet er snarere at genskabe nogle af tidligere tiders mere enkle vine.

Mads Rudolf er nok den i Danmark, der ved mest om naturvin. Han har importeret og solgt naturvin siden 2003 gennem vinimportfirmaet Pétillant, som han har sammen med hustruen Mia. Mads Rudolf har opstillet sine egen danske definitioner på principperne i naturvin.

Mads Rudolfs skitser til en definition af naturvin

  1. Naturlig vin laves ud fra ønsket om at formidle en oplevelse, der har en konkret fysisk oprindelse i et område eller en vinmark.
  2. Naturlig vin er ikke målfokuseret eller teleologisk. Der er ikke en ønsket retning, men en vifte af muligheder for at lykkes.
  3. Naturlig vin omfavner en bred definition af, hvad der opfattes som vellykket.
  4. Naturlig vin skal basalt set smage godt og være rar at drikke.
  5. Naturlig vin dyrkes som udgangspunkt uden brug af kemiske hjælpemidler.
  6. Naturlig vin vinificeres som udgangspunkt uden brug af kulturgær, filtrering, klaring, enzymbehandlinger eller omvendt osmose. Svovl anvendes i lavest mulige doser om overhovedet.
  7. Minimal tilsætning af svovl ved flaskning er acceptabelt, men ikke efterstræbelsesværdigt.
  8. Naturlige vine skal være frie og levende.
  9. Naturlig vin har ikke en statisk definition, men er en idé, der efterstræbes.

Kilde: gastropean.blogspot.com

Forbyder »hokos pokus« i vinkælderen

Retningslinjerne for naturvin tager altså afstand fra blandt andet den meget udbredte brug af kunstgær og enzymer, der fx kan give en vin en bestemt smagsretning eller en højere eller lavere alkoholprocent, som de høstede druer ikke ville kunne ad naturlig vej. Ligeledes er en af de store mantraer ved naturvin ønsket om at reducere mængden af svovl i vinene til et absolut minimum og helst helt undvære svovlen. Men dette er også en stor udfordring, for vin helt uden eller med minimale mængder af svovl kan være meget ustabile. Det vil sige, at vinene potentielt kan udvikle sig i en uønsket retning i flasken. De kan fx oxidere, altså ilte, og derved blive »flade« og trætte i smagen. Svovl virker desuden bakteriedræbende, hvilket kræver, at vinbønderne har styr på hygiejnen, hvis ikke bakterierne skal tage kontrollen over flaskens indhold.

Autentiske, rene og levende vine

Mads Rudolf fortæller i et interview med Winelab.dk, at restauranter er glade for at arbejde med naturvin, da de oplever dem smagsmæssigt mere rene og med mindre fadpræg. De er derfor lettere og mere fleksible at arbejde med i flere forskellige madsammenhænge. På spørgsmålet om, hvordan Mads Rudolf smagsmæssigt vil betegne naturvin, svarer han, at de er mere rene og »levende«. Udfordringen er dog, at »liv« i en vin ikke kan måles, det kan kun fornemmes i smagen. Han understreger samtidig, at naturvin ikke er en kvalitetsgaranti. Der findes naturligvis masser af dårlige naturvine, og derfor er Mads Rudolf bekymret for, at begrebet naturvin kan blive udvandet, hvis det misbruges markedsføringsmæssigt.

Mads Rudolf undrer sig i øvrigt over, at kun et enkelt tilsætningsstof i vine skal deklareres på flaskerne i EU. Det er svovl – eller sulfitter, som der står på flaskerne. Og det selvom der i EU er tilladt 59 tilsætningsstoffer.

Naturvin er blevet populære

I Paris skyder jævnligt nye naturvinbarer op. Naturvine er blevet hippe og indtager i dag mere og mere den rolle, biodynamiske vine havde for 5 år siden. Masser af restauranter i Danmark har naturvin på vinkortet. Bannerføreren har været noma, der siden starten har valgt at arbejde med disse vine. Nedenstående liste viser vej til nogle af de steder, du kan smage på naturvinene eller købe en flaske med hjem.

Restauranter, vinbarer og butikker der sælger »naturvin«

Café Drudenfuss
Graven 30
8000 Aarhus C
Tel: 86 12 82 72

DELI’EN (delikatesseforretning)
Jægergaardsgade 7
8000 Aarhus C
Tel: 86 13 12 41

SOIF (vinkøbmand)
Rosenkrantzgade 19
8000 Aarhus C
Tel: 51 94 55 41

Restaurant Geranium
Per Henrik Lings Allé 4, 8
2100 København Ø
Tel: 69 96 00 20

Il Dona (restaurant)
Magstræde 12
1204 København K
Tel: 3645 3663

MANFREDS og Vin (vin- og madbar)
Jægersborggade 40
2200 København N
Tel: 36 96 65 93

Restaurant Mêlée
Martensens Allé 16
1828 Frederiksberg
Tel: 35 13 11 34

noma
Strandgade 93
1401 København K
Tel: 32 96 32 97

Rosforth&Rosforth (netsalg af bl.a naturvin)
Knippelsbrogade 10
1409 København K
Tel: 33325520

Sabotøren (butik og vinbar)
Fensmarksgade 27
2200 København N
Tel: 26 82 65 19

SKÅL
Forbindelsesvej 7b, Indikajen
2100 København Ø
Tel: 3211 2570

Søllerød Kro
Søllerødvej 35
2840 Holte
Tel: 45 80 25 05

Terroiristen Vinbar
Jægersborggade 52
2200 Kbh. N
Tel: 36 90 60 40

Ved Stranden 10 (vinhandel og -bar)
Ved Stranden 10
1061 København K
Tel: 35 42 40 40

Naturvin er omdiskuteret

Kritikkerne af naturvin mener, at mange af naturvinene rent fagligt er for dårligt lavet og for skæve i deres stilarter. Andre mener, at begrebet naturvin er en for teoretisk diskussion om et produkt, som dybest set bare skal drikkes og nydes, som det er.

Hvad synes du? Har du smagt naturvin?

Til forsiden…