Foto: Jonathan Bräuner Delfs
Jørgen Krüff på en jævn dag svarer til en bedre vinhandler i sit livs form. Det fik 30 deltagere syn og smag for lørdag den 6. juni, hvor Krüff forestod en masterclass i champagne ved Winemarket 2.0 i Aarhus. Et velvoksent arsenal af otte flasker fra foredragsholderens importvirksomhed l’Esprit du Vin skabte forsikring om, at ingen skulle forlade lokalet på Godsbanen med uvædet gane.
Her seks år efter et forkølet salgsbesøg hos l’Esprit du Vin havde jeg selv taget bylten over skulderen og befandt mig langt fra københavnerlampernes skær.
En koreograferet rækkefølge af vine formede smagningen. Spændingskurven var gennemtænkt og garanteret afprøvet adskillige gange, men på intet tidspunkt føltes oplevelsen fortænkt. Tværtimod. Smagningen bestod af otte champagner fra en rå brut nature over noget så banalt som Moët & Chandon videre forbi varietale champagner med fokus på chardonnay og med hjemstavn i en ung vintagechampagne.
Den sent ankomne Krüff startede foredraget nærmest in medias res med en detaljeret omend ikke noviceegnet forklaring af gæringsprocessen og de forskellige grader af tørhed i champagne. Første brut nature fra Fleury kom i glasset, og vi var på rette spor med stødte Gråstenæbler, flækkede flintesten og creme anglaise. Tørheden var mærkbar, men som i alle gode vine træder druematerialets kvalitet frem og skaber harmoni.
Det skulle vise sig, at publikum fra dette tidspunkt var ét eller to glas foran Jørgen. Ikke grundet dårlig timing, men nærmere den faglige fordybelse og mentale afskæring fra praktikaliteter, der kan ramme os alle i færd med vores metier. Nærværet og indlevelsen var til stede, og de notorisk høflige aarhusianere dæmpede sig mærkbart for at opfange ordene fra Jørgen med hans naturligt lavmælte stemme.
Moët & Chandon med flere års flaskelagring var et interessant bekendtskab som kontrast til de mere yndefulde vine til smagningen. I sig selv var den dog en dæmpet oplevelse af røde æbler, anonym citrus, hvid champignon og en bleg eftersmag. De efterfølgende fra Launois gjorde det pænt, men blev trumfet af De Sousas ekspressive næse af grøn mango, citrusblomster, ølkapsel, armsved og en potent syre. En modig blanc de blancs med tråde til bedre hvid Bourgogne.
Der blev skænket Jacques Selosse ‘Initial’ blanc de blanc brut non-vintage. Initial var et ulmende eksotisk mørke af konfiteret citron, grapefrugtlamel og smørristede rugbrødscroutoner. Tilbageholdt åndedrag i salen blev til anerkendende mumlen til sidemanden.
Efter en uophidsende blanc de noirs afsluttede vi med den unge 2009 Les Crayères fra Marguet. En dæmpet næse af limesaft, hvedeboller og mærkbart fadpræg, der endnu afventer integration. Og således var smagningen fuldendt.
Jeg var henrykt over oplevelsen. Mere end jeg har været af nogen offentlig smagning i lang tid. Som arrangør af dusinvis af vinsmagninger ved jeg, hvor let det er at få en villig forhandler til at ævle løs om sine vine uden sans for formidling, inspiration, vid og, ja, æstetik. Jørgen Krüff fortæller om vin som en side ud af Kierkegaards Forførerens Dagbog. Det er begavet og underholdende, og kommercielle hensyn synes glemt for en stund. Og deri ligger magien.
Meget mere af det, tak.
Fleury – Fleur de l’Europe – brut nature NV
Moët & Chandon – Brut Imperial – brut NV
Launois – Oeil de Perdrix – blanc de noirs brut NV
Launois – Grand Cru Le Mesnil – blanc de blancs brut NV
De Sousa – Grand Cru Avize – blanc de blancs brut NV
Jacques Selosse – Grand Cru Avize ‘Initial’ – blanc de blancs brut NV
Henri Giraud – Code Noir – Grand Cru Aÿ brut NV
Marguet – Grand Cru Ambonney ‘Les Crayères’ – brut nature 2009