Danmark får en ny sommelieruddannelse, når Dansk Sommelier Uddannelse i starten af næste år begynder at uddanne en ny generation af sommelierer til de danske restauranter.
Uddannelsen er ejet af de norske sommelierer Ken Engebretsen og Dan Lystad, der står bag den førende sommelieruddannelse i Norge, og vil til daglig blive drevet af den danske sommelier Julie Færch.
Hun fortæller, at uddannelsen lanceres i Danmark, fordi landets mange restauranter efterspørger flere og dygtigere sommelierer.
»Den gastronomiske scene i København er eksploderet de seneste fem til ti år, både når det kommer til kvaliteten og antallet af restauranter. Det har skabt en stor efterspørgsel efter flere sommelierer og et forhøjet krav til, hvad de skal kunne,« fortæller den erfarne vintjener, som på førstehånd har oplevet udviklingen.
»De spørgsmål, vi sommelierer i dag får på restauranterne, er nogle helt andre end tidligere. Vores gæster har en meget stor basisviden, og det skal sommeliererne kunne matche,« siger hun.
Flere af Danmarks mest anerkendte sommelierer, blandt andet Master Sommelier Kathrine Larsen, der arbejder i London, Søren Ledet fra Geranium og Peter Pepke fra Kong Hans vil undervise på uddannelsen. Hver underviser vil kun varetage undervisning inden for sit eget speciale og passion.
Uddannelsen vil udelukkende have fokus på at uddanne vintjenere til landets restauranter i arbejdet med og formidling af vine og andre drikkevarer. Derfor vil undervisningen også tage udgangspunkt i hverdagen på en restaurant, og som den eneste sommelieruddannelse i Danmark vil uddannelsen have et separat fag om værtsskab og gæstepsykologi.
»I Danmark har vi ikke en uddannelse, der har fokus på hvordan sommelieren formidler sin viden, får skabt et værtsskab og hviler i den rolle. Der er meget udenadslære men ikke så meget formidling, og det ønsker vi at lave om på her,« fortæller Julie Færch.
Målet med uddannelsen er samtidig at bidrage til det gastronomiske boom, Danmark har oplevet de seneste år.
»Vi skal højne niveauet og skabe endnu mere hype om den gastronomiske scene i København. I Danmark har sommelieren i mange år stået i skyggen af stjernekokken, men de dygtige sommelierer har i dag deres egen profil. Målet er, at vi kan producere dygtige sommelierer, der kan matche det høje gastronomiske niveau, som vores kokke er kendte for,« fortæller lederen af den nye uddannelse.
Fakta om Dansk Sommelier Uddannelse
Opstarter første hold i januar 2016, med maksimalt 22 studerende.
Undervisningen vil have 38 undervisningsdage og foregå fra januar frem til november på mandage mellem 8.30–16.00 på Restaurant Studio på The Standard med udsigt over Københavns havn.
Uddannelsen koster 42.500 kr., hvilket dækker alle udgifter til smagninger, kompendier og forplejning.
Der kan søges om optagelse via linket på dansksommelieruddannelse.dk