Weekend Hits 210613

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 21/06/2013

Det burde være unødvendigt at bruge kræfter på dette emne, men det er det ikke. Det handler nemlig om rødvin på restauranter. Varm rødvin.

Det er midsommer og efter min mening den bedste tid på året. Sommeren er som regel ankommet, omend drypvist. Dagene er lange og lune. Og når så solen er på vej til at gå ned, kunne du for eksempel afslutte dagen med et restaurantbesøg. Appetitten er måske ikke til til de tunge retter, så vinen du vælger er hvid eller måske en let rødvin. Lad os bare kalde flasken for Pinot Noir, men det er faktisk ikke så afgørende. Din rødvin bliver serveret af tjeneren i fine glas. Du prøvesmager og tjeneren venter på det lille nik, der viser, at alt er ok, og at han bare kan komme igang med at hælde op. Men her stopper idyllen. For du nikker ikke, men ser i stedet mærkelig ud, da du får vinen i munden. For rødvinen er varm, ikke lun, men varm. Rigtig varm. Fordi den har stået på en hylde i restauranten. Det er så praktisk og let for tjeneren. Men her er måske 25 grader en hektisk sommeraften. Du beder derfor pænt tjeneren om at afkøle vinen. Og her køler forholdet mellem dig og tjeneren måske, for han synes måske, du er lidt besværlig – lidt hovskisnovski! Men er tjeneren bare en anelse professionel, ved han godt, at du har ret. Men var restauranten sådan rigtig professionel, når den nu tager 100–600% i avance for vinen, havde de naturligvis styr på vinenes temperaturer. Eller helt enkelt: Så havde de naturligvis et vinkøleskab. Eller hvad ved jeg, for det er ligegyldigt, hvad de gør, bare du og jeg slipper for at skulle igennem dette »tjener, min rødvin er varm«-ritual igen og igen.

Retfærdighedsvis skal det siges, at det ikke kun er et dansk fænomen. Varm rødvin på restauranter er også ret udbredt internationalt problem. Det her handler ikke om fine fornemmelser, men en varm rødvin svarer til at den varme hovedret er lunken eller måske kold. Det accepterer vi jo heller ikke?

Sandheden er, at når en rødvin bliver serveret ved en absurd høj temperatur, kan det være ligegyldigt, hvor meget umage vinbonden har gjort sig, for varme rødvine fremhæver vinens alkohol og skjuler de raffinerede smags- og duftnuancer, der er arbejdet hårdt for at få frem. Du ender som taberen, for dit vinkøb er blevet maltrakteret af restauranten og tjeneren. Husk også dette derhjemme. Har du ikke et vinkøleskab, så smid din rødvin i køleskabet til den er let afkølet, og smag så forskellen. Typisk er det nok med 30 min i køleskab, inden du skal bruge vinen. Rødvin skal serveres ved 16–18 grader – hellere en tand for kold: Stuetemperaturen eller det varme sommervejr klarer resten.

Så derfor kære restauranter og tjenere: Stram op. Ingen undskyldninger eller forklaringer. Hvis I vil, kan I give jeres kunder den rigtige vinoplevelse allerede fra på mandag.

God weekend og husk, at rødvin skal drikkes svalt. Både derjemme og på restauranter!

Til forsiden…