Vin til bladselleri

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 28/06/2012

bladselleri

Slægtsskabet med knoldsellerien fornægter sig ikke, men hvor rodfrugten udvikler en del sødme under tilberedningen, forbliver bladsellerien mere i de »grønne« smagsnuancer, hvilket vinen skal kunne matche.

Vin til bladselleri

Hvis du bruger bladselleri i retter, hvor den efter tilberedning stadig har en »grøn« smag, er den »grønne« Sauvignon Blanc fra fx New Zealand et godt valg. En ikke alt for tør Pinot Gris kan også være en god ledsager, specielt til salater med bladselleri, eller prøv også en sprød hvidvin på druen Alvarinho/Albariño. En let norditaliensk rød, kan også være fremragende. Eksempelvis vil en vin på Barberadruen fra Piemonte eller en let afkølet Valpolicella være god til bladselleri i kød- og gryderetter.

Vinmatch: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Barbera, Valpolicella.

Fakta om bladselleri

Bladselleri er oprindeligt en strandplante og blev kultiveret af grækerne og romerne. Den har i større eller mindre grad altid haft en vigtig plads i de europæiske køkkener.

Sæson for bladselleri: Hele året, danske fra ca. juni til oktober.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 93 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 5,2 g
Fedt 0,2 g

Botanisk navn: Apium praveolens var. dulce.
Engelsk: Celery
Tysk: Sellerie
Fransk: Céleri

Tilberedning: Rå, kogt, dampet.

Tips til tilberedning
Skær bladene af, hak dem, og brug dem som drys på maden eller i salater. Skær stænglerne i 10 cm lange stykker, og dyp i cremefraiche dressing. Kom stænglerne i madkassen som alternativ til gulerødder og agurker. Prøv selleristængler eller -blade i sammenkogte retter og frikadeller.

God i grønne salater eller Waldorfsalat. Den kan også koges, smørdampes eller steges og bruges i supper, gryderetter eller som tilbehør til kød. Bladselleri mister en del af deres stærke smag ved opvarmning.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Til forsiden…