Vin til grønkål

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 28/09/2011

grønkål

Grønkål har oftest en lidt mere frisk kålsmag end fx hvidkålen, også selvom den er tilberedt. Vinen må derfor gerne være mere frisk og syrerig. Serveres grønkålen i salater, må vinen gerne have et matchende grønt smagsudtryk

Vin til grønkål

Grønkål har oftest en mere frisk og rent faktisk »grøn« kålsmag end flere af de andre kålsorter. Det gør den lettere at sætte både hvide og røde vine til. Et hvidt forslag kan være en – gerne lidt fyldig – Sauvignon Blanc fra fx Bordeaux eller Østrig. En tysk Grüner Silvaner er også et sikkert valg. Foretrækker du en rødvin, skal du lede efter en lidt stringent stil, som du ofte kan finde i en Chianti Classico. En køligt dyrket Pinot Noir kan med sin elegance og syre også på fin vis binde de smagsmæssige ender sammen.

Vinmatch: Sauvignon Blanc, Silvaner, Chianti Classico, Pinot Noir.

Fakta om grønkål

Grønkål er en bladkål, der ikke danner hoveder. Det er de store, krusede, grønne blade, der spises. Grønkål er rig på A-, B- og C-vitamin.

Sæson for grønkål: Oktober til februar.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 301 kJ
Protein 4,7 g
Kulhydrat 10,4 g
Fedt 1,2 g

Botanisk navn: Brassica oleracea var. acephala.

Engelsk: Kale.

Tysk: Grünkohl.

Fransk: Chou frisé.

Tilberedning: Rå, dampet, kogt, sauteret.

Tips til tilberedning

Hakket grønkål anvendes typisk til grønlangkål og grønkålssuppe. Hakket eller fintstrimlet grønkål kan også tilsættes risotto, grøntsagspostejer, andre former for suppe, kartoffelmos m.m. Frisk grønkål, hakket eller fintsnittet, kan anvendes i råkost. Grønkål har en behagelig bitterhed. Derfor søde eller cremede dressinger gode til grønkålssalater.

Prøv en simpel vintersalat med finthakkede grønkål og rødkål med ristede pinjekerner, appelsinsaft og appelsinstykker.

Grønkålsblade er dekorative som pynt på et fad fx i stedet for et salatblad.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Til forsiden…