Vin til knoldselleri

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 25/10/2011

knoldselleri

Rodfrugterne skal oftest have et sødligt modspil i vinene, da de selv bliver søde af tilberedningen. Det gælder, hvad enten de koges eller ovnbages. Og det gælder i høj grad for knoldsellerien.

Vin til knoldselleri

Knoldsellerien er populær i supper, mos og puréer. Hertil kan en frisk hvidvin med noget sødme være et dejligt match. Prøv en oversøisk fadlagret Chardonnay eller en Riesling, der også har en sødme. Spises sellerien som tilbehør til et måltid, hvor en rødvin er mere oplagt, skal du finde en rødvin som ikke er for »stram« og tør i stilen. Gå i stedet efter en vin med noget frugtsødme. Her kan de frugtige vine fx en oversøisk Syrah eller en italiensk Ripasso være gode bud, der kan omfavne og matche selleriens sødme og fylde.

Vinmatch: Chardonnay, Riesling, Syrah, Ripasso.

Fakta om knoldselleri

Rå knoldselleri smager lidt a la bladselleri. Tilberedt er smagen fyldig, mild og sød. I forhold til andre rodfrugter kræver knoldselleri kun kort tid for at blive blød og lækker.

Sæson for knoldselleri: Hele året, danske fra ca. august til april.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 181 kJ
Protein 1,8 g
Kulhydrat 8,2 g
Fedt 0,3 g

Botanisk navn: Apium graveolens var. rapaceum.

Engelsk: Celeriac.

Tysk: Sellerie.

Fransk: Céleris-raves.

Tilberedning: Kogt,, stegt, ovnbagt.

Tips til tilberedning

  • Prøv knoldselleri ovnbagt sammen med andre rodfrugter.
  • Steg den i fine tern på panden
  • Brug den i kartoffelmos
  • Skær knolden i meget tynde flager med en mandolinjern og brug flagerne på pizza sammen med gedeost og rosmarin

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Til forsiden…