Vin til peberrod

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 10/01/2014

Roden har været populær siden 1700-tallet, og det nye nordiske køkken har givet peberroden fornyet fokus. Men til vinen er den en udfordring, for den stærke rod kræver en vin med muskler.

Vin til peberrod

Når du serverer stærk mad eller stærke råvarer, skal du oftest have fokus på vinens sødme, som er bedst til at »tale« med den stærke smag. Universalvinen Riesling er et sikkert valg, hvis der skal en hvid flaske på bordet, mens en vin på druen Gewürztraminer – også med lidt sødme – kan være et godt alternativt valg. Den østrigske Grüner Veltliner er også en mulighed. Find en der har lidt sødme og er spicy. Det gælder også for en Riesling. Får du en peberrodssauce og vil du have et glas rødvin til, skal du have fat i en maskulin vin. Oversøisk Syrah eller fra Sydrhône – igen med lidt sødme – kan være et helt perfekt match. Malbec fra Argentina er en anden mulighed.

Vinmatch: Gewürztraminer, Grüner Veltliner, Riesling, Syrah, Malbec.

Fakta om peberrod

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 506 kJ
Protein 7,7 g
Kulhydrat 20,5 g
Fedt 0,7 g

Botanisk navn: Armoracia rusticana.
Engelsk: Horseradish
Tysk: Meerrettich
Fransk: Raifort

Livskraftig staude, som er kendt for sin skarpe perbersmag, der stammer fra rodens sennepsholdige olier. Den har historisk været en vigtig lægeplante. Peberrod er let at dyrke og kan høstes hele året, men pas på, at planten ikke vokser fra dig. Dens kraftige smag gør, at peberrod mest bruges som krydderi i maden, eller som et råt drys ovenpå.

Sæson for peberrod: Hele året.

Tilberedning: Rå, marineret, pureret.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede til rådighed for artiklen.

Til forsiden…