Vin til suppe

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 31/10/2013

Cremet kartoffel-porre suppe med dukkah. En suppe, hvor en fadlagret Chardonnay med lidt smørpræg vil været et hit. Også til suppens nødder og sesamfrø. Foto: Henrik Freek /Sæson for god smag

Suppe er smagsmæssigt et vidt begreb, og i denne artikel vil jeg fokusere på supper med en snert sødme fra fx rodfrugter og så de salte supper. Du skal nemlig have fat i markant forskellige vine til disse to suppetyper.

Vin til supper med sødme

Rodfrugter er populære, sunde og giver masser af smag til efterårets og vinterens lækre supper. Rodfrugterne bringer tit lidt sødme til suppen, og derfor passer en vin med noget frugt, en blød syre og lidt sødme bedst til denne type af suppe. Det finder du ofte i vine lavet på Chardonnay eller Pinot Gris, og er der nøddeagtige smagskomponenter fra fx jordskokker i suppen, vil en let fadlagring af vinen skabe en elegant bro til suppen.

Vinmatch: Chardonnay, Pinot Gris.

Vin til salte supper

Supper med en lille »saltkant« er også populære. Den mest kendte er måske den klare suppe med kød- og melboller. Her er suppen lavet på en kraftig og salt fond, og ofte er grøntsagtsupper desuden tilsat salt kød for at give lidt kant og ekstra smag til suppen. En gennemsnitlig rød- eller hvidvin vil oftest gå kold i dette selskab, da salt generelt er en lille udfordring for vine. Tidligere var Sherry og Madeira populære til supper herhjemme – og det er ikke uden grund. En tør Manzanilla Sherry og en ligeledes tør Madeira lavet på druen Sercial er eminente suppevine. Begge vine har nemlig en indbygget kompleksitet og »salthed«, der går hånd-i-hånd med suppens salt. Du kan også finde samme egenskaber i vine fra det franske vinområde Jura, hvor druen Traminer (Savagnin) kan stå for nogle storslåede salte vine.

Vinmatch: Manzanilla Sherry, Sercial Madeira, Traminer.

Sæson for god smag har stillet billede til rådighed for artiklen.

Til forsiden…