Påskens mad og vine

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 11/03/2011

Påsken er lige om hjørnet, men modsat julens mange mad- og vintraditioner, synes påsken noget mere fattig på solide traditioner – i hvert fald i denne del af Europa. Det giver omvendt frie hænder, og herhjemme ryger der stadig rigtig meget lam gennem kasselinjen op til forårets højtid.

Lam fra ovn, pande eller grill, men alligevel med den karakteristiske lammesmag, som nogle elsker og andre ikke kan udstå. Her følger nogle eksempler på de mest gængse måder, vi spiser vores lam på – og naturligvis de vine, der passer dertil. Sidst har jeg også et par råd til, hvad du kan drikke til påskens mandelkage, hvis du er en af dem, der er blevet inspireret af italienernes påsketraditioner.

Vin til lam med rosmarin

Lammekølle, -bøf eller -kotelet med hvidløg og rosmarin er ret udbredt – i øvrigt ikke kun til påske. Og det med rette: Det er et eminent match. Rosmarinens æteriske og parfumerede stil rammer lammekødets særegne smag godt, mens hvidløg spicer det helt lidt op og dæmper lammesmagen, hvis den er for dominerende. Rosmarin er hjemmehørende og udbredt i middelhavsområdet. Det kan være rart at vide, da det jo ret ofte er således, at de lokale vine også passer til det lokale køkken og deres krydderier. Derfor vil det give vinmæssig mening, hvis du vælger at servere en sydfransk rødvin til rosmarinlam. Syrah fra Rhône eller Languedoc kunne være et par gode bud. Netop i disse to områder laver man angiveligt nogle af verdens bedste Syrah-vine. Den påstand kunne du jo få undersøgt ved samme lejlighed.

Vin til grillet lam

Griller du lammekødet, er de oversøiske og mere frugtige og fadlagrede rødvine ofte et bedre valg, fx en australsk Syrah. En fadlagret Tempranillo fra Spanien med masser af frugtighed i smagen kan også være et fint bud. Hvis du foretrækker den europæiske stil, vil jeg foreslå en supertoscaner med noget frugtsødme.

Vin til mandler

Flere af de katolske lande, bl.a. Italien, har masser af påsketraditioner. I gadebilledet er deres påskekager det mest iøjnefaldende med deres næsten lige så farvestrålende indpakning, som vi kender den fra vekao påskeæggene, der sælges overalt – også herhjemme.

De italienske påskekager er tit fyldte med mandler, og smagen er frisket op med citron. Det er et match helt efter mit hovede. Skulle du få lyst til en mandeltærte eller noget hvor der er mange mandler i, så er det faktisk en god idé at blive i støvlelandet og nyde én af de italienske søde vine. Recioto di Soave laves ligesom Amarone: Druerne lufttørres, så det meste af vandet i druerne fordamper, inden de presses, gæres og lagres på egefade. De er som skabt til mandelsmagen. Et alternativ er den ungarnske Tokaji. Alle vine kan sagtens klare, hvis der tilmed ender en kugle god vaniljeis på tallerkenen.

Rigtig god Påske.

Til forsiden…