Nikolaj Kirk:
Mit lykkelige køkken
352 sider, hardback. 350,–
Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2011
6/6 stjerner
Hold nu op en lækker kogebog! Ja, den er jo meget mere end det. Nikolaj Kirk har skrevet en bog, som i den grad giver udlængsel, længsel efter nye duft- og smagsoplevelser og længsel efter at møde nye kulturer i vores globaliserede verden.
Kirk kalder sig selv kogemand og har gennem årene været på utallige rejser hele Jorden rundt, som har inspireret og påvirket ham. Han er ikke den første, der kombinerer mad og rejser. Paul Cunningham har fx gjort det i Paul Food 100, men jeg har sjældent set det så eminent udført.
Mit lykkelige køkken er en utroligt smuk bog, med intet mindre end fantastiske billeder af stemninger og situationer, som indrammer de appetitlige fotos af maden. Og så kan det godt være, at vi på vores breddegrader skal gøre os lidt umage for at skaffe brystfilet af færøske søpapegøjer eller et godt moden brødfrugt fra Trinidad og Tobago. Men det kan jeg for en sjælden gang faktisk godt leve med. For faktisk sidder jeg med et smil på læben, mens jeg pløjer mig igennem de 352 sider ren oplevelses- og inspirationsrejse.
Kirk supplerer opskrifterne og de smukke billeder (hvorpå han naturligvis også selv optræder engang imellem) med småhistorier og oplevelser fra sine rejser, og det er netop med til at gøre bogen personlig og vedkommende.
Topkarakter herfra. Skal man komme med en lille anke, ja så kunne det have været fin med en lille liste over de mest specielle/sjældne af ingredienserne og hvor man kan købe dem – og ikke kun i hovedstaden. Men det kan der jo rådes bod på i 2. oplag. Bogen er varmt anbefalet!
Prøv en af bogens lækre opskrifter Shishkebab med agurkeraita.