Paul Cunningham:
Paul Food 100
288 sider, hardback. 100,– (før 400,–)
Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2010
Se bogen hos forlaget
5/6 stjerner
100 madportrætter fra 25 steder, som Paul Cunningham har besøgt i løbet af fire årstider. Så er der ligesom lagt op til en bredt favnende og mangfoldig kogebog, som kan inspirere, forundre og give et lille los bagi.
Opskrifterne bygger på Cunninghams oplevelser på sine rejser rundt omkring i verden. Oplevelser, som han levende fortæller om undervejs i bogen.
Cunningham har aldrig været bleg for at gå målrettet efter ingredienser, som den almindelige kok måske ikke lige tilfældigvis har i køleskabet en søndag eftermiddag. Jeg har i hvert fald ikke altid en dåse kaviar og et par kingedwards-kartofler liggende, så jeg kan lave Pauls simple og dekadente udgave af fish’n’chips. Jeg kan så i stedet kaste mig over den traditionelle udgave af retten, som Paul præsenterer andetsteds i bogen.
Og sådan balancerer bogen så mesterligt. Fra de simple retter til laaange ingredienslister. Fra basale råvarer til de mere ekstravagante. Omdrejningspunktet er Paul Cunninghams kærlighed til den gode mad og ditto historie.
At bogen samtidig på grafik- og billedsiden er en fryd for øjet, gør jo kun læserens oplevelse endnu større. En indikator på, at bogen primært er tænkt som en historiebog og ikke en kogebog, er for mig at se det manglende register bagest i bogen. Men hvad gør det, når man i stedet bliver revet godt og grundigt rundt i den gastronomiske verden?