Alvarinho vs Albariño

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 22/06/2011

Alvarinho på portugisisk og Albariño på Spansk. Det er samme hvide drue, men hvor godt kender du den egentlig? Det er en stjerne, men ofte ganske ukendt i mange vinimporterende lande og dermed også hos os vindrikkere.

I det nordligste Portugal – i vindistriktet Vinho Verde – og på den anden side af grænsen – nemlig i det spanske vinområde Rìas Baixas i Galicien – ved man godt hvad Alvarinho/Albariño er, for det er i dette hjørne på den iberiske halvø, at druen stortrives og har sin internationale hjemmebane.

Alvarinho opfører sig som en koldklima drue

Området er præget at masser af nedbør. Faktisk er Melgaço en af de byer der får mest nedbør i hele Portugal. Det giver ofte masser af problemer at dyrke vin i regnfulde regioner, da det som regel er lig med masser af svampesygdomme. Men Alvarinho er en tykskallet drue, og det styrker druen, så den kan modstå de mest fatale svampeangreb inden høsten, der foregår medio september.

Der er mange fejlagtige holdninger om, at Sydeuropas varme kun er til røde druer, mens Nordeuropa kulde kun er til hvide druer. Alvarinho er et eksempel på, at den grænsedragning ikke giver mening. I starten af juni smagte jeg ved et besøg i området over 100 vine på druen. De fleste fra Portugal og Spanien. Og havde jeg ikke kendt smagen af druen i forvejen, kunne jeg sagtens have troet, at vinen stammede fra et køligt område i Europa, fx Tyskland eller Østrig. Primært på grund af den elegante, rene og aromatiske duft, som er genkendelig og afslørende for Alvarinho. Og ikke mindst på grund af det høje og elegante syreniveau. Ikke kun frugtighed er dominerende for smagen. Mineralitet kan i visse områder være meget markant og meget eftertragtet i sin kvalitet. Fx har vine fra området omkring byen Melgaço i Portugal en helt enestående mineralitet.

Når det gælder syren er der dog en væsentlig forskel på spanske og portugisiske Alvarinho/Albariño: Mens syreniveauet er bedst og højest i de portugisiske vine, dæmper spanierne syren ved det, man fagligt kalder en malolaktisk gæring. Derved gør man vinen mere rund og drikkevenlig, men fjerner ligeledes også noget af det store lagringspotentiale, som druen har. Det kan du læse mere om i artiklen Alvarinho med kæmpe lagringspotentiale. I øvrigt giver korkpropperne og deres kvalitet og holdbarhed op, før vinen gør det.

Rafineret frugtighed

En lille ulempe ved druen er dog, at den godt kan være lidt lukket i næsen, dvs. den dufter næsten ikke af noget. Men slynges glasset rundt, kan man tit få en meget delikat aromatisk og frugtig duft frem. Smagen er domineret af en frugtig stil, som kan have mange forskellige nuancer og stilarter, men som regel med en del frisk frugt. Alvarinho har udviklingstræk, der kan minde om australsk Riesling og Semillion. Den fungerer bedst som enkeltdrue vin, da den har lidt af det hele, der gør en vin fuldkommen. Der findes flere producenter, der laver blandingsvine, hvor druen er blandet med fx druerne Loureiro og Treixadura. De kan bl.a. tilsættes for at tilføre vinen lidt mere duft, og en bedre smagsafslutning, som Alvarinho godt kan mangle ind i mellem – smagen kan have tendens til at stoppe ret så brat.

Spørgsmål om tid

Netop fordi Alvarinho dyrkes i meget regnfulde vinområder, betyder årgangen og dens vejr – ikke overraskende – en hel del for det endelige resultat. Jeg smagte ved mit besøg i området, ca. 20 forskellige årgange. De yngste årgange, hvor der ikke var sket en aldersbetinget udvikling endnu, spillede på mange forskellige tangenter. Men kvaliteten var høj, og med de egenskaber, som er opridset, er det min opfattelse, at det kun er et spørgsmål om tid, før druen rigtig bliver kendt af os danske vindrikkere. Vine fra Rìas Baixas kan du efterhånden finde på en del restauranter, og flere af de vinfirmaer, der importerer druen, har også fortalt mig om en stigende interesse for druen. Det skyldes simpelthen, at den er så let at matche til mange fiskeretter og supper, men også at man kan få meget raffineret vin for pengene. Udfordringen for druen er dog, at den produceres på et relativt begrænset område i Spanien og Portugal.

De 14 bedste Alvarinho/Albariño vine

Som dommermedlem i »1st International Alvarinho Challenge« i starten af juni fik jeg smagt på usandsynligt mange gode vine på Alvarinhodruen. Her er konkurrencens 14 bedste vine (guldmedaljer) i vilkårlig rækkefølge:

  • Bagoa do Miño 2010 – Bodegas As Laxas (Spanien, Rias Baixas)
  • Soalheiro 2010 – Vinusoalleirus (Portugal, Monção Melgaço)
  • Alvarinho QM 2010 – Quintas de Melgaço (Portugal, Monção Melgaço)
  • Dona Paterna Reserva 2010 – Carlos Alberto Codesso (Portugal, Monção Melgaço)
  • Dona Paterna 2010 – Carlos Alberto Codesso (Portugal, Monção Melgaço)
  • Mar de Frades 2010 – Mar de Frades (Spanien, Rias Baixas)
  • Tvronia 2010 – Quinta de Couselo (Spanien, Rias Baixas)
  • Aveleda Alvarinho 2008 – Aveleda (Portugal, Monção Melgaço)
  • Señorio de Rubiós Albariño 2010 – Bodegas Coto Redondo (Spanien, Rias Baixas)
  • Quinta do Regueiro 2010 – Quinta do Regueiro (Portugal, Monção Melgaço)
  • Quinta das Alvaianas 2010 – Alvaianas (Portugal, Monção Melgaço)
  • Castrus de Melgaço 2010 – Quintas de Melgaço (Portugal, Monção Melgaço)
  • Alvarinho QL 2010 – Quinta da Lixa (Portugal, Monção Melgaço)
  • Soalheiro Reserva 2009 – Vinusoalleirus (Portugal, Monção Melgaço)

Der mangler stadig info om, hvilke vine der kan købes i Danmark, og i givet fald hvor du kan købe dem. Det tilføjes, så snart vi ved det. Du er velkommen til at tippe os, hvis du støder på nogle af dem.

Smukt smagelokale, hvor Justicia »vogter« fra oven.

Det internationale dommerpanel bestod af: Adriane Wiest, sommelier (Brasilien) – Joao Lombardo, journalist (Brasilien) – José Peñin, vinkritiker og redaktør/udgiver af Peñin Guide (Spanien) – Luis Paadin, sommelier (Spanien) – Jonathan Gebser, journalist (Italien) – Mads Jordansen, wine writer (Danmark) – Michael Giesen, winewriter (Tyskland) – Michael Schaefer, vinunderviser (USA) – Paul J. White, wine writer (USA/New Zealand) – Rui Falcão, wine writer og udgiver af en årlig guide om Portugals vine (Portugal) – Thomas Vaterlau, wine writer (Schweiz) – Victor Amaro, sommelier (Portugal/England).

Producenterne af 1. International Alvarinho Challenge, Essencia do Vinho har lavet denne engelsk/portugisiske video, hvor flere af jurymedlemmerne udtaler sig om karakteristika for Alvarinho druen og dens fremtidige potentiale.

Til forsiden…