Alvarinho med kæmpe lagringspotentiale

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 16/06/2011

Medmindre en hvidvin er fadlagret, er der nærmest kun en håndfuld forskellige hvide druer, der fra naturens side udvikler sig positivt ved at blive gemt i mange år. Blandt disse er portugisiske Alvarinho, som jeg har set nærmere på.

Vinmarker ved Quinta do Regueiro, der deltog med 5 forskellige årgange i smagningen; 1999, 2002, 2004, 2005 og 2007.

Majoriteten af ikke-fadlagrede hvidvine er lavet i en frugtig stil til nydelse umiddelbart efter, de sendes på markedet. De bliver nemlig med tiden oftest »trætte« i smagen, da de mister deres frugt og spændstighed. Men der findes undtagelser, og en af dem er den hvide Alvarinho, der er er meget udbredt i det nordvestlige hjørne af den Iberiske halvø, dvs. både i Spanien og Portugal. En anden og mere kendt undtagelse er Riesling, der også i gode tilfælde kan klare årtiers lagring og stadig udvikle sig positivt. Portugisisk Alvarinho opfører sig på mange måder som Riesling: Høj syre og oftest med en mineralitet, der minder om den, der findes i Riesling. Fx kan nogle gamle Alvarinho have en petroleumsduft, der med hurtigt leder tankerne i retning af en Riesling. Men smagsmæssigt skilles vandene.

Lagringspotentiale på over 20 år
Ved en smagning i den portugisiske by, Melgaço, på grænsen til Spanien, havde jeg for et par uger siden mulighed for at smage en del gamle Alvarinho-årgange. Flere vinhuse brillerede med en imponerende kvalitet – lige fra de nyeste årgange til årgange, der havde lagret på en flaske i over 15 år, og hvor de bedste stadig kunne udvikle sig positivt de kommende måske 5–10 år. Et af de huse er Soalheiro, som laver vine af topklasse, men desværre endnu ikke importeres til Danmark, et andet er Dona Paterna, der heller ikke sælges i landet endnu.

Årgangskarakteristika

Smagningen viste også en drue, som er meget påvirkelig af årgangens vejrforhold. Ikke fordi der var egentlige dårlige årgange, men mere at stilen og smagen ændres markant fra år til år. Det grundlæggende for de bedste årgange er, at druerne ikke udsættes for megen varme og tørhed – de trives derfor fint i dette område af Portugal, som er et af de mest kølige og regnfulde.

  • 2002 Frisk årgang og ditto stil i vinene.
  • 2005 Varmt år, men masser af regn i løbet af vinteren gav nok fugtighed i jorden.
  • 2006 Mærkelig årgang, varm, ekstremt regnfuld i høsten, som resulterede i sprængte druer og råd.
  • 2007 Usædvanligt år, ret unik, tilpas regnfuld og kold, en af de koldeste årgange og seneste høsttidspunkter overhovedet. Kan gemmes måske 15–20 år, måske mere. Langsomt modnet årgang – perfekt til Alvarinho.
  • 2008 Mild årgang, ekstrem god, minder om ’07.
  • 2009 Blandet årgang, koldt år, tæt på standard eller gennemsnittet.
  • 2010 Svær årgang, afslører, hvem der har en god vinmager!

Undervurderet del af Vinho Verde
I øvrigt er vinmarkerne omkring byen Melgaço er godt eksempel på, at vinområdet Vinho Verde kan mere end bare lave lette og ligegyldige supermarkedsvine. Det her er et af Portugals undervurderede vindistrikter.

Gamle Alvarinho vine 1994–2009 – smagenoter

Nedenfor har jeg skrevet mine umiddelbare og korte smagenoter, som viser lidt om bredden i vinenes udvikling. I dag vil det være svært at stable en tilsvarende smagning på benene i Danmark, for der er meget få portugisiske Alvarinho-vine i landet, og de spanske vine på samme drue, er ofte malolaktisk gæret, hvilket nedsætter syreniveauet og i dette tilfælde også lagringspotentialet.

Soalheiro 1994
Duft af aldrende Riesling og brunet smør, frisk frugt, modne pærer, let alkoholisk, brat afslutning.

Dona Paterna 1995
Let lukket, let mineralsk, balanceret, ikke så syrerig, let enkel afslutning.

Soalheiro 1995
Mineralsk, røget, let parfumeret duft, efter et par minutter af citronmelisse, frugtfylde i smagen, modne pære.

Quinta do Regueiro 1999
Fyldig næse, smør, frugt, røg, syre og let frisk smag, hurtigt sluttende eftersmag.

Alvarinho QM 2001
Smør, syltede frugter, røg, frisk syrepræg, enkel afslutning, men smuk vin.

Alvarinho QM 2002
Jasmin duft, mineralsk, syre, tør syre finish.

Quinta do Regueiro 2002
Smør, let fadpræg, trods det faktum, at den ikke har været på fad. Rund, frugtsødme, atypisk for Alvarinho i dette område. Smuk balanceret og ren, klar afslutning

Alvarinho QM 2003
Let lukket, enkel fylde, virker ikke på toppen.

Dona Paterna 2003
Parfumeret, rosensæbe, mineralsk, snert af petroleum, tør, let bitter eftersmag.

Alvarinho QM 2004
Oxideret.

Quinta do Regueiro 2004
Fin frugt, urter, frugtsødme, god fylde, fin syre afslutning.

Castrus de Melgaço 2005
Varm årgang, mineralsk, let petroleum, frugt (passionsfrugt), noget syre.

Poema 2005
Svovlproblem. Stinky. Fyldig smag, syrepræg, tør og syrerig eftersmag.

Dona Paterna 2005
Frisk, moden frugt, tør men mundrensende syre.

Quinta do Regueiro 2005
Let mineralsk og røget, frugt fylde, modne pærer.

Soalheiro 2005
Frisk moden frugt, frugt sødme, let syre eftersmag, men let og super raffineret finesse.

Casa de Cerdedo 2006
Alkoholisk næse, stor frugtsødme, mundudfyldende, noget bitterhed i eftersmagen.

Castrus de Melgaço 2006
Grøn peber og urter i næsen, en del syre i smagen, frugtig og balanceret. Røget stil.

Castrus de Melgaço 2007
Kardemomme, tropisk frugt af passions- og mangofrugt. Smuk smuk balanceret.

Quinta do Regueiro 2007
Sød frugt fylde i næsen, for sød, en del syre i smagen.

Quinta da Pigarra 2009
Litchi duft, fyldig frugtighed, meget kraftig stil.

Quinta Alvaianas 2009
Røg, mineralsk, granit, meget frugtsødme, balanceret, og fin syreafslutning. (Øko vinhus, begyndte omlægning til biodynamisk drift i 2011)

Til forsiden…