Brødrene Prices Christmas cake

Af Adam og James Price, 07/12/2014

Dette er den kage, der skal bages først af alle, ellers kan den ikke nå at være færdig juleaften! Denne julekage bagte vores mor en enkelt jul, og opskriften blev bragt i det daværende madblad »Mad og gæster« i 1974 med ordene: »Denne julekage er det rene orgie – en blanding af Tusind og én nat og Sodoma og Gomorra, men den er engelsk som bare fanden.«

Ingredienser

(Nok til mange)
250 g. smør
150 g. sukker
4 æg
1 tsk. bagepulver
250 g. mel
75 g. revne mandler
50 g. groft hakkede mandler
Ca. 2 spsk. cognac
Ca. ¼ dl. portvin
200 g. mørke rosiner
200 g. rosiner
200 g. gule kernefri sultanarosiner
200 g. korender
Marcipanmasse til at beklæde hele kagen med
Orangemarmelade (den gode, bitre engelske)
Grønne og røde pyntekirsebær(en god slags; der findes så mange ækle!)
Mandler til pynt

Start kagen et par dage før med at lægge rosiner, korender og de hakkede mandler i blød i cognac og portvin. Smør og sukker røres til en hvid, lækker masse, derefter røres et æg i et ad gangen. Pas på, det ikke skiller, den skal være helt jævn. Så røres mel blandet med bagepulver i, derefter de revne mandler, og så kommer man alle de cognac/portvinsudblødte frugter i. Frugterne betyder kun rosiner og korender og de sidste mandler, ikke pyntekirsebærrene.

Man tager en rund bageform, laver den højere ved hjælp af dobbelt folie sat fast om formen med tape udvendig. Den smøres godt, og dejen kommes i. Bag så kagen i en ovn, som er 150 grader varm, en time, derefter skruer man ned til 100 grader, og kagen bager videre i to timer.

Den må ikke blive for mørk ovenpå, så dæk med mere folie efter den første time. Tag den ud og lad den køle af, tag den så forsigtigt ud af formen, pak den ind i stanniol, og lad den ligge i en blikdåse i 2–3 uger.

Efter kagens hviletid tager man den frem, hælder lidt mere cognac over den – man kan jo gemme halvdelen af frugternes vin til dette. Gnid den så med orangemarmeladen, og betræk den med så tyndt et lag marcipan, som du kan rulle ud. Kagen skal have glasur ovenpå, så det gør ikke noget, man lapper lidt. Den er jo også hjemmelavet, og det må da gerne kunne ses.

Pynt efter smag og kunstnerisk evne med de stygt farvede kirsebær og mandlerne.

Nu er kagen færdig, og den er så mættende, at der skulle være nok i denne portion helt til påske. Den holder sig fint i en dåse, som holder på fugtigheden.

Til forsiden…