Boganmeldelse: Camilla Plum – Abracadabra

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 03/02/2015

Camilla Plum – Abracadabra

Camilla Plum:
Abracadabra
416 sider, hardback. 300,–
Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2014

Se bogen hos forlaget.

4/6 stjerner

Camilla Plum ved en masse om smag og krydderier. Kogekonen fra Nordsjælland øser i sin nyeste bog ud af både erfaring og holdninger – med en lidt irriterende mangel på struktur.

Den nyeste kogebog fra Camilla Plums pen markedsføres som et opslagsværk. Det vil jeg gerne skyde ned med det samme. I mit univers er et opslagsværk systematisk, har korrekte sidehenvisninger og holder i det hele taget læseren så meget i hånden, at man kan finde det, man leder efter.

Nu kan jeg kun gætte mig til, hvad der har været Camilla Plums ærinde, men med mit kendskab til hende som offentlig person vil jeg tro, at det ikke ligger hende særligt fjernt at præsentere læseren for en lidt rodet affære, så man selv kan gå på opdagelse i krydderiernes univers.

Hvis man som læser kan leve med denne irriterende ustrukturerethed, så åbner Camilla Plum et sandt eldorado af viden, erfaringer og ikke mindst holdninger til smag og krydderier. Med megen tekst og ekstremt smagfulde billeder af Anne-Li Engstrøm vil du opleve bogen som en rejse i sig selv at gå på opdagelse i og fare vild og finde nyt, som du ikke vidste, du var på jagt efter. Forbered dig på op til 10 siders tekst med et virvar af opskrifter efterfulgt af 4 siders billeder, der dels henviser til de foregående siders opskrifter, dels blot skal skabe stemning. Det gode er, at både tekst og billeder er en fryd for øjet og sjælen.

Og kogekonen er modig. Du finder opskrifter med forbudte ingredienser – blot fordi de har en unik smag. Det er udfordrende og sjovt.

For mig afspejler Abracadabra alt det, som Camilla Plum står for, og alt det, som gør hende både elsket og hadet i dette land. Jeg er splittet i karaktergivningen, men må nøjes med fire meget store stjerner.

Fra bogen bringer vi afsnittet om safran, med de tilhørende opskrifter.

Til forsiden…