Iransk frugtsalat

Af Camilla Plum, 03/02/2015

Iransk frugtsalat

Foto: Anne-Li Engström

NOK TIL 10 PERSONER

Lige fra 1001 nat, en eventyrlig juvelbesat frugtsalat, som passer perfekt efter et iransk, indisk eller arabisk måltid med sin parfumerede sødme. Den kan spises, som den er, den holder sig frisk i flere dage, og den er også meget dejlig som tilbehør til is, kage eller med drænet yoghurt.

Man kan også bruge tørrede morbær, lidt berberisbær, som er skønne, men meget sure, tørrede tranebær – hvis man kan få dem uden bonevoks og tilsat smag – friskt æble, sprøde pærer og mandarinfileter.

Ingredienser
100 g mandler
200 g tørrede abrikoser
150 g deglet nour dadler
100 g svesker med sten
3 appelsiner i fileter
kerner af 2 store granatæbler
100 g store gule rosiner
frisk mynte

Lage:
12 l vand
250 g sukker
saft af 2 øko-citroner
12 dl orangeblomstvand
1 tsk safrantråde
tynd gul skræl af citronerne i strimler

Rist mandlerne ved 130 grader på en plade i ovnen, til de er ristet og har skiftet smag. Kog lagen sammen, og hæld den over de tørrede frugter. Lad dem stå og trække, til de er svulmet op, det er bedst, hvis de kan stå fra dagen før, men 6–8 timer kan gøre det. Smag til, det skal være sødt, men også syrligt, tilsæt evt. mere citronsaft (vand/sukker). Filetér appelsinerne ved at skære skrællen af dem med en kniv, så alt det hvide er væk. Så skærer man ind imellem lamellerne, så kun selve de saftspændte segmenter, som består af lange appelsintråde, kommer med. Tag kernerne ud af granatæblerne ved at skære dem over og banke på skindsiden rimeligt bestemt med bagsiden af en grydeske. Så rasler kernerne ud. Fjern eventuelle hvide hinder. Bland det hele, og drys med ristede mandler og fint strimlede mynteblade.

Til forsiden…