Vin til grønne asparges

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 19/04/2011

Vin til grønne asparges

Asparges er af mange kendt som et problembarn, når der skal sættes vin til. Det er helt klart en skrøne, for de grønne asparges smager grønt og har en del syre. Det har Sauvignon Blanc og Riesling også, og derfor kan de i friske unge udgaver være særdeles gode ledsagere til asparges. Jeg foretrækker nok personligt en Sauvignon Blanc i en grøn stil fra fx Bordeaux, Sydafrika eller New Zealand. Riesling fra et koldt land, fx Tyskland eller Østrig, er også et godt valg til asparges, og der er også store traditioner i dette match i de to lande, når aspargessæsonen er på sit højeste i maj. Den østrigske Grüner Veltliner kan også være et fornemt valg.

Vinmatch: Sauvignon Blanc, Riesling, Grüner Veltliner.

Fakta om asparges

Navnet kommer af det græske ord, Asparagos, der betyder ungt skud. Asparges tilhører konvalfamilien og er en gammel kulturplante, som menes at have vokset vildt på saltstepperne i Østeuropa. Planten omfatter ca. 20 arter, og hver enkelt plante kan blive meget gammel. Det er de friske forårsskud, man høster, når de er 15–20 cm lange. Ved at lave en jordvold omkring roden, fås hvide eller violette skud. Grønne asparges er de skud, som vokser over jorden og får lys. Grønne asparges er meget smagfuld og skal ikke skrælles.

Sæson for asparges: Hele året, danske fra ca. medio april til juli.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 109 kJ
Protein 24,4 g
Kulhydrat 66,5 g
Fedt 9,1 g

Botanisk navn: Asparagus officinalis L.
Engelsk: Asparagus
Tysk: Spargel
Fransk: Asperges

Tilberedning: Koges, dampes eller grilles.

Den nederste ende skæres eller brækkes af. Skal ikke skrælles. Kan spises rå eller koges 1–2 min.

Er aspargesene helt friske, skal de nærmest ikke skæres i bunden. Ellers skæres den nederste træede del af. Damp de fingertykke stænger 3–4 minutter i en smule vand med lidt salt, sukker og smør.

Du kan også grille dem fx med bacon eller skinke, eller brug dem rå til snacks og salater.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Til forsiden…