Vin til risalamande (ris a la mande)

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 12/12/2017

KROHN COLHEITA 2007. Portvin, Vin Doux Naturel eller kirsebærvin, er traditionelt et par af risalamandens gode venner.

Ris a la mande går i to retninger med smagen. Fløden med mandlerne går til venstre og kirsebærsaucen går til højre. Men vi kan sagtens få dem til at mødes i en flaske dessertvin.

Kræver vin med rød sødme

Ris a la mande er med sin hovedbestanddel af mandler og fløde en ret fed dessert. De kan meget let matches med lys hvid dessert vin, fx har jeg til mandler altid syntes, at en hvid Recioto di Soave er lige i skabet. Det er en dessertvin lavet på grønne druer, som har en god sødme – ofte af modne syltede gule blommer. I øvrigt også fint match til mellemlagrede oste, fx manchego.

Men da de fleste topper ris a la mande med enten kold eller varm kirsebærsauce, virker den hvide dessertvin ikke her. I stedet skal vi med vinen finde et match til smagen af bærrene, da den er mest dominerende.

Husk at servere vinene ved cirka 10 grader. Ta’ eventuelt flasken ud af køleskabet et kvarter, før du vil servere vinen.

Vin til ris a la mande skal have følgende egenskaber:

  • Rød dessertvin fungerer bedst med kirsebærsaucen.
  • Vinen skal være en sødvin med en god fyldig sødme.
  • Den skal have en stor fylde i frugtigheden og have smag, der optimalt i retning af kirsebær.

Det danske valg – kirsebærvin

Flere frugtavlere skaber i øjeblikket fremragende kirsebærvin. Prøv at smag på Frederiksdals eller Cold Hand Winerys vine og tilføj måltidet endnu et dansk aspekt, denne traditionelle aften. Nogle af deres kirsebærvine er som skabt til ris la mande og kirsebærsaucen.

Frederiksdal Likør af Kirsebær

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærlikør

Frugtvin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Frederiksdal, Førende vinforhandlere, 249,00 kr.

Intens og æterisk parfumeret duft af kirsebærsten og elegante mirabelleblomster. Flot og meget ren i udtrykket. Læs anmeldelse…

Cold Hand Winery Nigra X Cherry Liquer

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Cold Hand Winery Nigra X Cherry Liquer 2016

Frugtvin fra Cold Hand Winery, Jylland i Danmark, Forhandles af Cold Hand Winery, 300,00 kr.

Dyb og varmt krydret duft i retning af modne og sødmefulde sorte kirsebær. Tobak og ceder dukker op efter lidt tid i glasset. Læs anmeldelse…

Det klassiske valg – Portvin, recioto og Vin Doux Naturel

Mange vælger denne vin hvert år, for det er et godt match. Vinenes intense duft og smag af syltede kirsebær kan tage kampen op med selv den mest heftige kirsebærsauce. Køb en port med en frugtig stil.

Krohn Colheita

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Krohn Colheita 2007

Portvin fra Wiese & Krohn, Porto i Portugal, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 190,00 kr.

Dyb og kompleks frugt med blomme og modne, sorte kirsebær samt lidt sødmefuld pibetobak. Smukt samspil. Læs anmeldelse…

Tautavel Eclat Tuilé Rivesaltes

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Tautavel Eclat Tuilé Rivesaltes

Sød vin fra Tautavel Eclat, Languedoc-Roussillon i Frankrig, Forhandles af Vinmonopolet, 150,00 kr.

Tawnypræget duft af rosiner, dadler, figner og andre tørrede frugter. Lidt rose i baggrunden. Komplekst og delikat. Læs anmeldelse…

Le Secrets de Marchands Maury Grande Reserve

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Le Secrets de Marchands Maury Grande Reserve 2013

Sød vin fra Le Manoir des Schistes, Maury i Frankrig, Forhandles af Theis Vine, 200,00 kr.

Vaniljekrydrede, modne brombær. Yderst delikat og harmonisk. Slank struktur med lidt flødepræg og en raffineret frugt med et fint modent præg. Læs anmeldelse…

Tenuta Vitereta Vin Santo del Chianti

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Tenuta Vitereta Vin Santo del Chianti 2004

Sød vin fra Tenuta Vitereta, Chianti i Italien, Forhandles af Vinomani, 389,00 kr.

Tætpakket duft af figner, tobak og rosiner med et lidt sødmefuldt fadpræg i kanten. Tyktflydende struktur. Læs anmeldelse…

Til forsiden…