Thomas Castberg – Masterclass

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 24/02/2015

thomas castberg masterclass

Thomas Castberg:
Masterclass
208 sider, hardback. 299,95
Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 2015

Se bogen hos forlaget.

4/6 stjerner

20 års kokkeerfaring ligger bag, når Thomas Castberg med sin nyeste kogebog »Masterclass« vil lære os at lave god mad helt enkelt. Med en række minimalistiske fotos guider han trin for trin læseren gennem opskrifterne. Det fungerer i alt overvejende grad rigtig godt!

Thomas Castberg har været kok i snart 20 år, skrevet opskrifter for Aarstiderne i flere af dem, og været køkkenchef hos Meyers Madhus. Aktuelt er han nok mest kendt som dommer i TV3’s »Masterchef« – som bogens titel da også lidt for tydeligt peger på.

Du får 70 opskrifter på livretter, småretter, supper, saucer, dressinger, brød, fonder, krydderier og grundteknikker. Alt er dokumenteret trin for trin med billeder af ingredienser, teknikker og tilberedning. I mange af tilfældene også serveringerne. Castbergs mission er, at opskrifterne og bogen skal blive en fast del i dit køkken. Han vil ikke have endnu en »coffee-table-bog«, som aldrig kommer fra sofabordet til køkkenbordet.

Lykkes det så? På sin vis ja.

Nu er 70 opskrifter jo ikke meget at tage af, så den udtømmende bibel er bogen næppe. Den indeholder til gengæld et væld af gode fif, og hensigten med trin for trin-guiden er løst på en æstetisk flot måde med meget stilrene og appellerende billeder.

Mange af opskrifterne har vi set i samme og andre variationer i så mange andre kogebøger, men når de er samlet som her, så er det overordnede billede, som bogen giver, ganske moderne og helt i den aktuelle tidsånd.

Lakmusprøven er jo, om man som læser er fristet til straks at afprøve bogens retter. Og her kan det konstateres, at denne læser af bogen allerede har givet sig i kast med nogle stykker af dem – og det med gode resultater.

Her i huset får den dog næppe rollen som inspirerende kogebog, som man kan fortabe sig i. Den vil formentlig i langt højere grad blive brugt som opslagsbog i facitstil, når man er på jagt efter en bestemt opskrift. Men den rolle har jo bestemt også sin berettigelse. Om den får en central plads i køkkenet, vil tiden vise. Den har potentialet til det.

Fire store stjerner og en anbefaling herfra.

Foto: Joachim Wichmann

Thomas Castberg er kendt som den faste dommer i TV3s succesprogram Masterchef. Castberg er kok, har i mange år skrevet opskrifter til Aarstiderne samt været køkkenchef hos Meyers Madhus.

Til forsiden…