Året rundt i vinhuset: Forår

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 01/03/2013

Et sikkert forårstegn er mælkebøtter. Her på en vinmark i Veneto i Italien en lun forårsdag. Foto: Mads Jordansen

Foråret markerer starten på en ny travl vækstsæson, mens den forrige afsluttes i kælderen. Der er masser af arbejde, og vinhusene skal oven i købet også præsentere deres vine på et utal af vinmesser der finder sted i hele verden i løbet af foråret.

Marts

Vinmarken
Hvis beskæringen ikke er afsluttet, er det på høje tid. Den skal være afsluttet så hurtigt som muligt nu, for i de varmeste områder i Sydeuropa er der løvspring i marts, og dermed starter en ny vækstsæson. Det betyder også, at der holdes øje med markerne stort set dagligt: Hvis foråret er fugtigt og koldt, er svampesygdomme og skadedyr kritiske for planternes sarte nye skud. Ukrudtet begynder også så småt at vokse i markerne, og det er blevet tid til at bekæmpe det.

Der er travlhed i vinkælderen. Her ses et filter, der sørger for, at vinen kommer på flaske uden bundfald. Foto: Mads Jordansen

Vinkælderen
Masser af vine er færdige og klar til at komme på flaske i marts. Det falder ofte sammen med, at mange af de internationale vinmesser finder sted rundt omkring. Prowein i Tyskland er i dag måske verdens vigtigste vinmesse, hvor vinhusene mødes med deres kunder og ikke mindst får nye kunder. Her smager vinhandlerne og indkøberne de nye årgange og forhandler sig frem til årets indkøbspriser og aktiviteter. Måneden efter er det Vinitaly i Verona, der samler alverdens vinfolk til en messe, der dog primært fokuserer på italienske vine.

De mindste steder sker flaskningen pr. håndkraft og uden maskiner, men maskinerne har i stor udstrækning fundet vej til alle vinhuse. Denne maskine sørger automatisk for, at flaskemaskinen ikke mangler flasker. Foto: Mads Jordansen

April

Vinmarken
Når vi kommer hen i april, begynder vinplanterne selv i de nordligste vinområder også at røre på sig rent vækstmæssigt, men først langt hen på måneden begynder bladene at folde sig ud. April er vejrmæssigt ret udfordrende, for ikke kun herhjemme er måneden kendt for at være drilsk. Den ene dag sommer, den anden dag kan der falde sne eller hagl. Men det går den rette vej, og sidst på måneden begynder gennemsnitstemperaturen at være så høj, at foråret til tider opfører sig som sommer. Det gælder især i vinområder, der ligger væk fra kysten: Her holder havet nemlig ikke temperaturen nede.

Vinkælderen
Vinhusene arbejder stadig med at passe vinene, som ligger på tanke og fade. Samtidig rengøres de tanke og fade, som er tomme, efter at vinene er kommet på flaske.

Maj

Vinmarken
Nu begynder planterne for alvor at vokse. De skal bindes op, og ind i mellem reduceres også antallet af skud for at få planterne til at koncentrere kræfterne på færre skud. Det giver blandt andet større og bedre udviklede drueklaser. Ukrudtet begynder samtidig at vokse som besat. På billedet ser du en vinmark i Alsace, hvor ukrudtet bekæmpes mekanisk og altså uden brug af sprøjtemidler. Mange steder i Europa begynder vinplanter også at blomstre i maj. Det er en kritisk periode, da frost kan skade blomsterne og dermed reducere høsten. Ved hård frost kan det være altødelæggende og skade blomstringen så meget, at vinplanterne ikke sætter druer. Ud fra tidspunktet for blomstringen kan vinhusene fastsætte en cirka dato for høsten. Mange steder kan druer høstes ret præcist 100 dage efter blomstringen.

Der kultiveres en majdag i Alsace mellem vinrækkerne for at holde ukrudtet i skak og for at løsne jordskorpen, så et kraftigt regnskyl kan absorberes af jorden. Foto: Mads Jordansen

Vinkælderen
Maj er ikke den travleste måned i vinkælderen. Alligevel er en del af de røde vine, der har fået fadlagring på mellem 6 og 9 måneder, ved at være parate til at komme på flaske og blive solgt.

Til forsiden…