Året rundt i vinhuset: Sommer

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 31/05/2013

Sunde flotte vinplanter på en mark i Østrig midt i juni. Væksten er eksplosiv og kan næsten ses fra dag til dag. Foto: Mads Jordansen

Mens arbejdet i vinkælderen er til at overse, er der fuld gang i arbejdet i vinmarken, hvor vinplanternes vækst eksploderer i første halvdel af sommeren – og vejret bliver fulgt nøje fra dag til dag.

Juni

Vinmarken
Nu er der virkelig masser af arbejde, der skal gøres. Vinplanterne vokser med rekordfart og starter med at sætte skud, hvorfra blomstringen sker. I denne periode er frost eller ekstrem vind en katastrofe, for det kan skade blomsterne, så årets høst allerede nu er markant reduceret eller – i værste fald – ødelagt. Omkring 100–120 dage efter blomstringen, er druerne modnet til høst. Oftest faktisk ret præcist 100 dage i de lune vinområder, hvorimod det i kølige vinlande som fx Tyskland nærmer sig 120 dage. I sommerperioden skal ukrudtet holdes nede i rækkerne mellem vinplanterne, for at det ikke stjæler for meget af det kostbare vand. Er der græs imellem rækkerne, skal det slåes, jorden harves eller der skal såes grøngødning, som skygger jorden og dermed holder på fugten.

Hagl er en vejrets mest farlige trusler, som på 10 minutter kan gøre katastrofal skade på en vinmark. Alle blade, blomster og druer kan blive smadret, og det kan få stor betydning for høsten. Klimaændringerne har ikke gjort disse altødelæggende haglbyer mindre sandsynlige, og flere steder er vinavlerne begyndt at gardere sig med net, der beskytter planterne. Mange steder kan en vinbonde forsikre sig mod haglskader, men det er dyrt, og det bliver dyrere og dyrere på grund af hyppigere forekomster.

Risikoen for haglskader er til stede i hele vækstperioden: Helt fra de første blade er sprunget ud og intil den sidste klase er plukket. Det er med andre ord en risiko, som vinbonden må leve med hver dag i de mest udsatte områder som fx Bordeaux, Champagne, Italien, Tyskland og Østrig.

I maj og juni blomstrer vinen på den nordlige halvkugle, og i denne periode skal frosten helst holde sig væk. Foto: Mads Jordansen

Vinkælderen
De fleste hvidvine fra sidste års høst og ikke mindst rosévinene er for længst kommet på flaske og sendt ud til forhandlerne. Tilbage i kælderen er primært rødvin, der har ligget og hygget sig på egefade for at modne, få smag fra egefadene og en mere kompleks struktur. Flere af disse vine har nu lagret på fade i omkring 10 måneder, så de begynder også at komme på flaske for at blive solgt. De første nye fade til den kommende høst er også bestilt og begynder at ankomme, så de er klar til høsten senere på året.

Juli

Vinmarken
Vinplanternes vækst er efter midsommer stadig kraftig og skal styres og balanceres, så planterne giver den bedste druekvalitet og bladene ikke skygger for druerne. Druerne har – bortset fra i de brandvarme vinområder – brug for en masse sol for at modne optimalt. Vinbønderne knokler derfor i marken med at opbinde og beskære vinplanterne.

Druerne er begyndt at tage størrelse og vil på de fleste europæiske vinmarker have en størrelse som en marmorkugle. Nogle druesorter giver et kæmpe udbytte, og det kan gå udover druekvaliteten. Derfor foretager man en »green harvest«, altså en grøn høst af druer for at reducere høstudbyttet. »Green harvest« er mest udbredt i produktion af kvalitetsvine. Hvis vinhuset i stedet laver super billige vine eller leverer til et kooperativ med fokus på kvantitet frem for kvalitet, satses der på et så stort udbytte som muligt.

Grøn høst af druer på Château de Cayx i Cahors en lun julidag. Det kan se drabeligt ud, men er nødvendigt for at hæve druekvaliteten. Foto: Mads Jordansen

Vinkælderen
Der flaskes løbende, og forberedelserne til at modtage årets høst intensiveres. Hvis kælderarbejderne skal nå at holde sommerferie, er det nu, inden der snart bliver rigtig travlt med den nye høst.

August

Vinmarken
Gennem hele sommeren er det ikke kun vejret, der kan udfordre vinplanterne. Skadedyr og svampesygdomme kan være hårde ved planterne. Specielt svampesygdomme som meldug kan være fatale for druerne og for planternes blade. Svampen elsker fugt, og i de mest nedbørsrige vinområder sprøjtes mod dette problem med fx svovl helt op til 20 gange i en vækstsæson. Omvendt er svampeproblemer forsvindende små i mange vinområder i Spanien og Syditalien og ikke mindst i oversøiske vinområder, hvor det nærmest ikke regner i en vækstsæson.

Et par måneder før høst begynder druerne at have den rette størrelse, og herfra handler alt om at få druerne modnet bedst muligt. Foto: Mads Jordansen

Som følge af klimaændringerne, høstes der tidligere og tidligere i Europa. I flere spanske og portugisiske vinområder begynder høst allerede i første uge af august, og det er nu kun et spørgsmål om tid, før vinhøsten starter allerede i juli. Det gælder naturligvis for de tidligste druesorter i de varmeste områder med tidligst forår. De største høstmåneder er stadig september og oktober.

Vinkælderen
Alt gøres klart til høsten, der er lige om hjørnet. Kældre, tanke og egefade rengøres. Er vi i et af de områder, der begynder høsten i august, har kælderarbejderne travlt med at modtage markens druer og sætte gang i gæringen, så mosten kan blive til vin i løbet af de kommende måneder.

(Høsten beskrives i den kommende artikel om efteråret, der udkommer 1. september).

Til forsiden…