Iltning

Mange tror fejlagtigt, at iltning af en vin er det samme som dekantering. Men faktisk har de to ting kun det til fælles, at man hælder vinen fra flasken over i en anden beholder. Ved iltning gælder det – i modsætning til dekantering – om at pjaske så meget som muligt for at give vinen luft, så den kan frigive sine aromaer. Ved vine, som kræver meget luft, kan det være en fordel at bruge to meget rengjorte kasseroller og skiftevis hælde vinen fra den ene til den anden. En vinkaraffel og de mere eller mindre eksotiske hældetude, som efterhånden kan fåes i handelen, kan også bidrage til iltningen af en vin.

Ikke alle vine bliver bedre af iltning, men det kan aldrig skade at prøve, når en vin opleves lukket eller for kantet og ung. Men undlad at ilte ældgamle og skrøbelige vine. De kan helt miste pusten af at få for meget ilt.

Der hersker en udbredt opfattelse af, at det er en god idé at trække proppen af flasken en time før servering, så vinen kan få luft. Her skal du dog forestille dig, at kun den aller øverste del af vinen i flaskens hals kommer i berøring med ilten i luften, og effekten for den samlede flaske er derfor uhyrre begrænset.

Til forsiden…