Orangevin – hvidvin med én på skallen?

Af Thomas Bohl, 13/10/2015

orangevin

Masser af nuancer i orangevine – i farve og i smag. Foto: Mads Jordansen

Har du ikke allerede smagt orangevin, så venter en af de måske mest overraskende vinoplevelser stadig på dig. Orangevin er en genremæssig mønsterbryder i grænselandet mellem hvidvin og rødvin, og den udfordrer dermed gængse opfattelser af, hvordan den ene og den anden slags vin bør smage.

Den fjerde vinfarve
Der er rød, hvid, rosé – og så er der orange. Orangevin er en slags »fuldkornsudgave« af hvidvin, hvor hele druen gæres med mosten, som det ellers kun er praksis med rødvin – deraf også navnet skind-fermenteret hvidvin. En historisk metode, der i de senere år har vundet indpas igen med epicenter i Collio i det nordøstlige Italien.

Orangevine er lavet på grønne druesorter, som man normalt bruger til hvidvin. Men i stedet for at nøjes med at gære mosten, gærer man hele den knuste drue med skal og kerner, som man normalt gør til rødvin. På den måde trækker ekstrakt fra drueskallerne ud i mosten. Resultatet er groft sagt en hvidvin med mørkere farve, fyldigere smag og en god tanninstruktur. Disse vine har som regel en hvidvins friske frugtsyre og milde aromaer, men mundfornemmelsen og smagsindtrykkene er anderledes og kan sende tankerne i retning af rødvin. En interessant kombination, som har store styrker, når du skal finde spændende match til maden.

Én på skallen

Det er netop gæringen med skallerne, der giver orangevine deres særlige farve, smag og struktur. Som udgangspunkt er druemost lys og klar. Det meste farvestof sidder i drueskallen. Først når mosten får kontakt med skallerne, trækkes farven ud. Denne udblødning kaldes macerationen, som vi kender fra rosé og rødvin, hvor man anvender blå druesorter. Macerationen varer helt ned til få timer for rosé, mens rødvine har længere kontakt med skallerne og dermed trækker mere farve ud af dem. Skallerne rummer ud over farvestoffer også en lang række smagsstoffer, fenoler, og ikke mindst tannin.

For orangevine kan macerationen vare fra nogle få dage helt op til flere uger eller måneder. Der er ingen skarp afgrænsning, men de fleste orangevine vil have haft adskillige dages eller flere ugers skalkontakt. Ikke kun før, men også under, af og til endda også efter gæringen. Udtrækningen eller ekstraktionen af farve og smag afhænger dog også af andre faktorer, fx presningen samt temperatur og omrøring under gæringen. Den enkelte vinmager bestemmer derfor graden af maceration og ekstraktion, og det resulterer i gradsforskelle vinene imellem. Nogle betegner man nok bedst som hvidvine med en vis skalkontakt. Andre som egentlige orangevine med skalkontakt under gæringen. Endeligt findes der de mest markante orangevine, der har haft forlænget kontakt med skallerne selv efter endt gæring. I ekstreme tilfælde i flere år.

orangevin

En orangevin bliver til. Maceration af Grüner Veltliner i en amfora af ler – en metode, som i tusindvis af år er blevet brugt til at fremstille vin. Foto: Domäne Wachau

Mod lysere tider

Langsom presning eller en kort udblødning af skallerne i mosten før gæringen er en – omend ikke udbredt – så under alle omstændigheder langt fra ukendt metode til fremstilling af hvidvine. Langt tilbage var sådan en skalkontakt reglen frem for undtagelsen. Men i takt med at moden gik i retning af stadigt renere og klarere hvidvine, blev ethvert spor af fenoler og tanniner i stigende grad anset for uønsket, selvom begge virkede konserverende. Minimering af kontakten mellem kerner, skaller og selve saften fra druekødet blev efterhånden den moderne standard – sikret med industrialiseringen af vinproduktionen i anden halvdel af det 20. århundrede, da klare, rene, lyse og frugtige hvidvine blev målestokken. Hvidvine med skalkontakt og egentlige orangevine blev fortrængt fra scenen, men i visse kroge af verden overlevede de upåagtet: Eksempelvis har man en ubrudt tradition for fremstilling af udgaver af denne vintype fx i Georgien og på Balkan.

Pendulet er svunget i den modsatte retning de seneste år. Ikke bare har de georgiske, slovenske og kroatiske vine fået fornyet bevågenhed. Den egentlige genoplivning af vintypen har dog fundet sted i Friuli i det nordligøstlige Italien, hvor naturvinspionerer som Josko Gravner og Stanislao Radikon er bannerførere for udbredelse af orangevine. Vinhuse som Princic, La Castellada, Podversic og Paraschos leverer ligeledes glimrende eksemplarer, mens Cotar, Klinec og Movia på den anden side af den slovenske grænse også har succes med genren.

Nu følger mange trop i Østrig, Tyskland, Frankrig og Spanien. En del vinmagere i USA forsøger sig også med orangevin. Typen er altså for alvor kommet på mode internationalt.

En anderledes oplevelse

Hvordan smager så orange vine? Først og femmest varierer de i farve fra let gyldne over lyst kobberfarvede til dybt ravfarvede, alt afhængigt af druesort og maceration. De smukkeste eksemplarer har en dyb glød og kan ligne ædelsøde hvidvine. Men skinnet bedrager, for de fleste orangevine er knastørre.

Smagsmæssigt vil orangevine oftest have hvidvines friske syre og umiddelbare saftighed. Men tanninen giver ligesom i rødvine et vist bid og en let udtørrende fornemmelse. Duft og smag varierer selvfølgelig også alt afhængigt af druesort, dyrkningssted og metode, men visse kendetegn går igen i de fleste orangevine. I duften er det først og fremmest karakteristika som tørrede frugter og tørrede blomster: Kvæder, tørrede abrikoser og appelsinskal er typiske noter, men nødder, te og tobak dukker også ofte op. I smagen finder du typisk også tørrede frugter som abrikoser, figner og rosiner. Syrerige og letbitre elementer samt støvede eller røgede toner er ligeledes karakteristiske. Mange af aromaerne opstår i samspillet mellem de vanlige hvidvinsaromaer, tanninen og andre bitterstoffer. Orangevin handler altså om at få smagsstofferne til at ‘gå ud af deres gode skind’ for dermed at udforske en ellers udelukket side af de grønne druer.

Nye unikke smagskombinationer

Det bedste udbytte får du af denne vintype, hvis du serverer den veltempereret i store glas. Temperaturen afhænger af den enkelte vin, men et sted mellem 10 og 16 grader er optimalt, ligesom store, bredbundede glas gør sig bedst. Det kan eksempelvis være et bourgogneglas.

Et glas orangevin kan være fantastisk at fordybe sig i for sig selv, men typen er først og fremmest en oplagt ledsager til mad. Syren og specielt tanninerne giver ekstra muligheder for at sætte orangevin til mad. Lyst kød og charcuteri med salt er oplagte match, især lufttørrede skinker og pølser. Cremede oste og milde skimmeloste kan også være gode sammen med orangevin. Fisk er en anden oplagt mulighed, rå som tilberedt. Især ceviche, sashimi og eventuelt sushi, hvis vinen har lidt sødme.

Igen afhænger meget af den enkelte vin, men hvis du fokuserer på strukturen i maden og forsøger at matche den med orangevinens syre og tanniner, går du sjældent helt galt i byen.

Orangevine er med god grund blevet et hit hos mange eksperimenterende sommelierer. De er opsigtsvækkende, de er robuste, og de kan give ellers vanskelige råvarer som aubergine, artiskok, oliven og kapers kompetent modspil. Orangevine kan danne bro mellem hvide og røde, og har ikke noget problem med at efterfølge en rødvin.

I orangevin er nye oplevelser, udfordringer og ikke mindst nydelser i vente. De er ikke billige, men mange af dem er så unikke og spændende at smage, at de er investeringerne værd, og du får smagt på »den fjerde vinfarve.«

Anmeldte orangevine

Pusole Karamare Ogliastra

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Pusole Karamare Ogliastra 2017

Hvidvin, Sardinien i Italien, Forhandles af Vinomani, 179,00 kr.

Oxidativ duft med lidt fersken og moden pære. God struktur og mundfornemmelse. Lækkert afrundet og med en flot afsluttende syre. Læs anmeldelse…

Heinrich Graue Freyheit

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Heinrich Graue Freyheit 2015

Hvidvin fra Heinrich, Burgenland i Østrig, Forhandles af Korsholm VIN, 250,00 kr.

Masser af fersken og et delikat karrystrejf i duften. Krydret, velkomponeret og ret komplekst. I smagen er der en stor kompleksitet, afdæmpet tanninpræg og en parfumeret ferskenfrugt. Læs anmeldelse…

Supernatural Spook Light Skin Fermented Pinot Gris

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Supernatural Spook Light Skin Fermented Pinot Gris 2013

Hvidvin fra The Supernatural, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Distinto, 219,00 kr.

Sødmefuld frugtkaramel – umiddelbart ret uventet for Pinot Gris, medmindre vinen har gæret sammen med drueskallerne, som det er tilfældet her. Læs anmeldelse…

Green Glow Skin Fermented Sauvignon Blanc

Bedømmelse: 4/6 stjerner

The Supernatural Green Glow Skin Fermented Sauvignon Blanc 2014

Hvidvin fra The Supernatural, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Distinto, 249,00 kr.

Gule blommer, fennikelfrø, grønne urter og lidt mynte. Tør og moden frugt, tanninbid, grøn peber og masser af spicy sorte oliven og anispræg i eftersmagen. Læs anmeldelse…

Alpha Box & Dice Golden Mullet Fury

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Alpha Box & Dice Golden Mullet Fury Semillon / Viognier 2014

Hvidvin fra Alpha Box & Dice, McLaren Vale i Australien, Forhandles af Smalle Vine, 149,00 kr.

Duft af nyplukkede abrikoser og hyldebær. Modent og rigt udtryk. Vidunderlig struktur og blød mundfornemmelse med en raffineret fylde og sød, gul stenfrugt og krydderier. Læs anmeldelse…

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Damijan Ribolla Gialla 2010

Hvidvin fra Damijan, Friuli i Italien, Forhandles af Distinto, 379,00 kr.

Klar og dyb, ravgylden glød. Duften har cremet fylde og masser af modne noter. Tørrede blomster, pibetobak, ristede kastanjer, fransk nougat og mørk sherry. Læs anmeldelse…

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Tatsis Roditis 2012

Hvidvin fra Tatsis, Græsk Makedonien i Grækenland, Forhandles af Oinofilia, 204,00 kr.

Pikant og frugtig duft af tørrede abrikoser, kvædekompot, syrlige drops og en smule balsamisk frugteddike. Sirlig syre og støvede, tørre tanniner giver vinen en markant struktur. Læs anmeldelse…

Green Glow Skin Fermented Sauvignon Blanc

Bedømmelse: 5/6 stjerner

The Supernatural Green Glow Skin Fermented Sauvignon Blanc 2013

Hvidvin fra The Supernatural, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Distinto, 249,00 kr.

Afrundet, harmonisk, eksotisk og anderledes duft med bagvedliggende noter af bark, grøn stilk og urter. Alt i et lækkert og charmerende miks med kant. Læs anmeldelse…

Damijan Bianco Kaplja

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Damijan Bianco Kaplja 2010

Hvidvin fra Damijan, Venezia Giulia i Italien, Forhandles af Distinto, 389,00 kr.

Klar og gyldenbrun farve med glød. Cremet, mild og alligevel rig duften med flødekaramel, friskslået hø, gule blommer og friske krydderurter. Læs anmeldelse…

Damijan Nekaj

Bedømmelse: 6/6 stjerner

Damijan Nekaj 2010

Hvidvin fra Damijan, Venezia Giulia i Italien, Forhandles af Distinto, 389,00 kr.

Frugt af moden fersken og abrikos. Nedenunder slås fra begyndelsen en krydret tone an. Ristet kokos og ristede kastanjer, tykmælk med honningristet müsli. Læs anmeldelse…

2 Naturkinder Heimat Trocken Silvaner

Bedømmelse: 3/6 stjerner

2 Naturkinder Heimat Trocken Silvaner 2013

Hvidvin fra 2 Naturkinder, Franken i Tyskland, Forhandles af Krone Vin, 202,00 kr.

Pikant og sursød duft af grapefrugtskal, æblebolscher og – sorry – Fanta Exotic. Syrefrisk, letbitter og meget aromatisk i munden. Læs anmeldelse…

Domäne Wachau Amphora Riesling

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Domäne Wachau Amphora Riesling (0,5 ltr) 2013

Hvidvin fra Domäne Wachau, Wachau i Østrig, Forhandles af Kjær Sommerfeldt, 180,00 kr.

Lys, citrongylden farve. Klar og ren. Tæt duft af frisk citrus, marcipan og stearin. Noter af gule blommer og jasmin. Saftig og fyldig med en frisk og livlig syre og stor tyngde. Læs anmeldelse…

Cascina Val del Prete Bizzarro

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Cascina Val del Prete Roero Arneïs Bizzarro 2011

Hvidvin fra Cascina Val del Prete, Piemonte i Italien, Forhandles af Distinto, 179,00 kr.

Dybt gylden farve. Ufiltreret, men klar. I duften er der revet æble, makron og lidt kanel. Umiddelbart oxidative toner, men der dukker også kirsebær og læder op. Læs anmeldelse…

Podere Veneri Vecchio Il Tempo Ritrovato

Bedømmelse: 3/6 stjerner

Podere Veneri Vecchio Il Tempo Ritrovato 2013

Hvidvin fra Podere Veneri Vecchio, Campania i Italien, Forhandles af Nichevine, 190,00 kr.

Syrlig duft med tydelige orange noter af abrikoser, syltet appelsinskal og bergamot (altea bolcher). Syrlig stenfrugt i smagen. Krydrede noter af karry. Knastør med støvede tanniner. Læs anmeldelse…

Roxanich Ines U Bijelom Cuvée

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Roxanich Ines U Bijelom Cuvée 2009

Hvidvin fra Roxanich, Istrien i Kroatien, Forhandles af Kroatisk Vin & Delikatesse, 235,00 kr.

Fuldmodne abrikoser i duften med subtile noter af mandarin og rød grapefrugt, syrlige drops, sukat og blomster. Slank struktur, god syre og smag af moden frugt. Læs anmeldelse…

Sassocarlo Bianco Toscano

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Fattoria di Bacchereto Sassocarlo Bianco Toscano 2011

Hvidvin fra Fattoria di Bacchereto, Toscana i Italien, Forhandles af Distinto, 299,00 kr.

Klar og gylden farve. Fine toner af kastanjehonning, læder og tjære. Genkendelige dufte fra rødvin. Teksturen er fyldig og astringerende med både bid og tyngde. Læs anmeldelse…

Andrea Cervini Vino del Poggio Vino Bianco

Bedømmelse: 4/6 stjerner

Andrea Cervini Vino del Poggio Vino Bianco 2011

Hvidvin fra Andrea Cervini, Emilia-Romagna i Italien, Forhandles af Nichevine, 210,00 kr.

Rødmende kobberfarvet. Lækker duft, der både er frugtig og floral. Appelsinblomst, syltede ferskner og grøn pærevingummi. Læs anmeldelse…

Odinstal Orange Silvaner

Bedømmelse: 5/6 stjerner

Odinstal Orange Silvaner 2012

Hvidvin fra Odinstal, Pfalz i Tyskland, Forhandles af Krone Vin, 278,00 kr.

Virkelig indbydende duft af æbler, citrus, fersken og blomster. Forførende og harmonisk. Tydelig karakter af let og rund Silvaner, men også tydelig tør og bitter orangekarakter. Læs anmeldelse…

Til forsiden…