Lagring derhjemme

Hovedparten af de vine, der sælges i dag, er lavet til at blive drukket umiddelbart efter købet, eller få år efter. Ikke desto mindre kan visse vine med et lagringspotientiale med fordel lagres efter købet for at afrunde og modne smagen. Dog vil decideret dårlige vine aldrig blive bedre af lagring. Det samme gælder vine, der er lavet til at blive drukket unge og dermed mangler det, der skal give vinen et udviklingspotentiale, herunder fx tanniner.

En vinkælder med en konstant temperatur på 12 grader og en luftfugtighed på 60–70% er det optimale, men det er nok for stort et set up for de fleste af os. Mindre kan gøre det: Bunden af klædeskabet, under sengen eller andre mørke steder, hvor vinen kan få lov til at ligge roligt og ikke udsat for bratte temperatursvingninger. Køkkenet er dermed udelukket som opbevaringssted til vin i længere tid: Her er temperatursvingerne i forbindelse med madlavning simpelthen for store. Men »daglidagsvine« tager ikke mærkbar skade af at være opbevaret der i kortere tid af praktiske årsager. Dog skal man passe på serveringstemperaturen, da den typisk vil være for høj for en vin, der kommer fra et varmt køkken.

Vine, som opbevares for varmt, udvikles hurtigere, mens vine, der opbevares for koldt, udvikler sig langsommere.

Til forsiden…