EUs økologimærke ses på flere og flere økologiske vine i Europa og skal gøre det lettere for forbrugerne at genkende de økologiske produkter. I Danmark må økovine ikke prydes af det kendte røde Ø-mærke, men kun af dette grønne EU-økologilogo.
Økologi
Indtil for få år siden fandtes økologiske vine ikke, men kun den tekniske og indviklede betegnelse »vin lavet af økologisk dyrkede druer«. Denne EU-betegnelse blev heldigvis skrottet, og siden vinhøsten 2012 har vinhusene og butikkerne heldigvis måttet bruge begreberne økologisk vin eller økovin. Årsagen til den tidligere forvirring lå i, at økologireglerne ikke tillader anvendelsen af konserveringsmidlet svovl, men svovl er for langt de fleste vinhuse en nødvendighed for at lave stabile vine. Det hjælper med til, at vine ikke udvikler sig skævt, og at den samme vin smager ens fra flaske til flaske. I økologisk vin er grænsen for den tilladte mængde af anvendt svovl (sulfitter) som konserveringsmiddel dog markant lavere end i konventionelle vine. Og det skal stå på flasken i et forståeligt EU- sprog, der dog ikke behøver at være dansk.
Men at kalde en vin økologisk kræver naturligvis, at vinhuset dyrker efter EU’s og det pågældende lands økologiregler, og desuden har økocertificeringen i orden. Flere og flere vinhuse går over til økologi og bruger ikke industrigødning og pesticider, men anvender i stedet mere naturlige og miljøvenlige bekæmpelsesmidler. Det gør de dels af overbevisning, dels for at få det bedste ud af deres marker. Nogle vinhuse går kun en del af vejen, dvs. undlader certificeringen for at bibeholde fleksibiliteten til at anvende midler, som en certificering ikke tillader. Men uden certificering kan der ikke tales om økologi.
Biodynamik
Biodynamik – som vinder frem verden over – er populært sagt skridtet videre end økologi. Her suppleres den økologiske dyrkningsform bl.a. med astrologi og homøopati. Biodynamik er inspireret af Rudolf Steiners tanker om energier.