Traditionell julglögg från Småland

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 01/12/2011

Folkets Hus i Blankaholm er helt sikkert et af de steder i Småland, hvor der gennem tiderne er blevet julehygget med traditionel julegløgg. Foto: Magnus Reuterdahl

Tak til min svenske kollega, Magnus Reuterdahl, som har sendt mig denne opskrift på traditionel smålandsk julegløgg, der varmer helt ind i hjertet. Magnus har fået den af en ven, hvis mor lavede smålandsgløggen hver jul. Svenskerne er nemlig mindst lige så glade for gløgg, som vi danskere er det.

Traditionel julegløgg fra Småland – giver ca. 1½ liter gløgg

5dl. rødvin (brug en kraftig vin og gerne med smag af kirsebær)
1dl. Porter
1 kop Madeira eller Sherry
2 tørrede figner
25 g. frisk ingefær
10 g. tørret appelsin- eller pomeransskal
5 stænger kanel
5 nelliker
10 kardemomme frøkapsler
1 tsk. sukker
1 kop tørrede rosiner
7 dl. snaps eller brændevin (uden smag)
En slat cognac

  • Hak figner, skræl og skær ingefær i tynde skiver, tilsæt vin, porter og madeira eller sherry, krydderier og sukker.
  • Opvarm forsigtigt med låget på gryden – det bør ikke koge, men holdes lidt under kogepunktet i et par minutter.
  • Ta’ gryden at kogeblusset og stil den tilside og lad gløggen afkøle. Si gløggen, tilsæt snaps eller brændevin og evt. cognac, og hæld det hele på flaske. Lad det stå koldt i mindst 24 timer, gerne et par dage.
  • Opvarm gløggen og servér med rosiner og mandler.
Til forsiden…