Snacks inden middagen

Af Mads Nybro og Mads Jordansen, 17/01/2012

Her er inspiration til tre forskellige snacks – eller tapas om man vil – som kan nydes inden en middag. De er lette at lave og kræver minimal forberedelsestid.

Parmesan Crisps med avokado

  • 1 stk. avokado
  • 1 stk. fladbrød
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. pinjekerner
  • ½-1 dl. fint revet parmesan
  • salt og peber

Pensl fladbrød med olivenolie og skær det forsigtigt i 6–8 »slices« sådan, at fladbrødet stadig hænger sammen punktvist. Strø med fintrevet parmesan og knuste/finthakkede pinjekerner. Bag i ovnen ved 150 °C i 12 min.

Avokado halveres og befris for sten og skal. Skæres i tynde lameller, som fordeles på Parmesan Crisp.

Evt. anrettes Parmesan Crisps med lidt god mayonnaise, som eksempelvis den syndige japanske mayonnaise, der anvendes i Makiruller (fås i asiatiske supermarkeder) eller økomayo fra »Machandel« (fås i de fleste supermarkeder).

Mayonnaise kan undlades eller erstattes med hytteost eller evt. en god yoghurt smagt til med lidt revet løg, salt og peber.

Vinforslag: Fadlagret oversøisk Chardonnay, der med sin fedme og fylde kan matche avokado og mayonnaisen.

Jomfruhummere på spyd

  • 6 stk. store eller 12 små jomfruhummere
  • 6 stk. træspyd
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 nip havsalt
  • 1 knsp. revet hvidløg
  • 1 spsk. finthakket løg
  • 1 nip citronskal (skal fra økologisk eller usprøjtet citron)
  • Evt. lidt revet frisk ingefær

Bland olivenolie, hvidløg, citronskal og evt. revet ingefær med finthakket løg. Befri jomfruhummerne for hoved og skaldele – vær opmærksom på at fjerne tarmen i ryggen. Træk jomfruhummerne på træspyd og fordel marinaden over. Strø med salt og peber. Bag i ovnen ved 150 °C i 9 min.

Vinforslag: Riesling med lidt sødme, dog ikke for meget, da den stadig skal have en friskhed.

Østers med koriander og grønkål

  • 1 dl groft friskhakket grønkål*
  • 2 spsk. hakket bredbladet persille
  • 1 spsk. hakket koriander
  • 1 spsk. limesaft
  • 1 spsk. finthakket skalotteløg
  • 1 nip salt
  • 6 stk. østers

Pluk grønkålsbladene fra stokken og skyl dem grundigt, gerne tre gange, inden de hakkes. Bland med persille, koriander, limesaft, skalotteløg og salt. Åben østers, rens den og løsn gerne østers fra stolen i bunden, så den bliver nemmere at spise. Strø med en god teskefuld grønkålskoriander og server i en skål med lidt knust is. Grønkålen kan erstattes med dild eller blot masser af frisk persille.

Vinforslag: Blanc de Blancs Champagne, der med sine egne citrusnoter kan gå i spænd med limesaften og de friske grønne urter.

Opskrifterne er udviklet af Mads Nybro, der til dagligt driverprivate dining-restauranten Beta. Vinforslag er lavet af Mads Jordansen fra Winelab.dk.

Til forsiden…