Mette Blomsterbergs opskrift på kransekagetop

Af Mette Blomsterberg, 25/12/2013

Opskriften er fra bogen:

Mette Blomsterberg:
Blomsterbergs skønne klassikere
240 sider, hardback. Pris 300,–
Politikens Forlag.

Udgivelsesår: 2013

Se bogens anmeldelse

4/6 stjerner

Krasekagemasse: rør marcipan og flormelis sammen med spatelen i en røremaskine eller ælt det med hænderne. Tilføj æggehviderne lidt ad gangen, til kransekagemassen er ensartet og jævn.

Kransekagemasse
750 g stuetempereret, ren ra marcipan
225 g flormelis
60 g pasteuriserede æggehvider

Sprøjteglasur
75 g sigtet flormelisca.

30 g pasteuriseret æggehvide

Til ca. 20 stk.

Kom kransekagemassen i en plastpose og luk den til. kom den i køleskabet til næste dag.

Vej den kolde kransekagemasse af i stykker på hver 300 gram. Rul hvert stykke ud i en jævn og lige pølse åa 80 cm. tryk hver pølse let ned på den halvdel, der vender mod dig selv, således at der dannes en ‘liggende trekant’.

Løsn alle de trekantede stænger kontant med en paletkniv. Mål dem af i præcis 8, 10, 12, 14 cm osv., til al kransekagemassen er opbrugt. Slut af med at lave en kugle til top. Luk hvert opmålt stykke fint sammen til oprejste ringe, der sættes med pæn afstand på en bageplade beklædt med bagepapir. Slut af med at trykke alle ringene plane med et let tryk – brug evt. et madkasselag eller lignende. Dette gøres for at sikre, at ringenes overflade bliver plane, så kransekagetoppen bliver så lige som muligt.

Bag kransekageringene i ovnen ved 190 grader, til de er let gyldne, ca. 8–10 minutter afhængigt af ovnen. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle helt af ved stuetemperatur på bagepladen.

Tilmeld dig Winelab.dks nyhedsbrev og bliv klog på vin og mad

Sprøjteglasur: Kom sigtet flormelis og lidt af æggehviderne i en ren skal og pisk med håndmikser, til glasuren er kridhvid og luftig. Konsistensen er rigtig, når glasuren ikke flyder sammen, når du stop- per med at piske.

Kom den færdige glasur kommes i et kornet (et kræmmerhus af bagepapir). Vælg det fad, kranse- kagetoppen skal serveres på, og placer den største ring herpå. Sprøjt de karakteristiske ‘glasurtunger’ på ringen. Sæt den næststørste bagte ring ovenpå og gentag med glasuren. Fortsæt til den mindste ring er sat på og har faet glasur og slut af med kuglen som top. Pynt gerne med flag, serpentinere el. lign.

Når det nye år bydes velkomment, er det ekstra sjovt, at kransekagen er hjemmelavet. Bliver der noget til overs, smager den bare endnu bedre dagen derpå.

Til forsiden…