Sukkerrørsirupskage fra Madeira

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 06/12/2012

Den portugisiske ø Madeira er kendt for den gudsbenådede fodboldspiller Cristiano Ronaldo og – nå ja – Madeira-vin, som fås både tørre og søde og i udgaver midt imellem. Da jeg i sommeren 2012 besøgte denne smukke og frodige ø i Atlanten, smagte jeg en masse årgange af deres vin, og ofte var de søde af dem ledsaget af den traditionelle sukkerrørssirupskage. Jeg har fået én af mine venner fra Madeira til at sende mig sin nedarvede familieopskrift på denne lækre kage, der med sin krydring passer perfekt ind i de danske juletraditioner.

Du kan med fordel skalere opskriften op og lave en kæmpe portion, da kagen kan holde sig meget længe – helt til næste jul – så længe den opbevares indpakket i bagepapir i en kagedåse.

Sukkerrørssirupskage fra Madeira
Ingredienser:

400 g mel
3 dl sukkerrørssirup
150 g smør eller margarine
150 g kg svinefedt
100 g sukker
½ tsk stødt anisfrø
½ tsk stødt muskatnød
3 tsk bagepulver
1 tsk stødt nellike
½ tsk allehånde
100 g hakket sukat
50 g hakkede mandler
200 g hakkede valnødder
100 g ubagt hvedebrødsdej
50 g sultana rosiner
25 g gule rosiner

Tænd ovnen på 180 grader. Smelt margarine/smør og svinefedt i en gryde og hæld det smeltede fedt i en skål. Tilføj alle andre ingredienser. Ælt godt igennem og lad dejen stå tildækket i tre dage på køkkenbordet. Del dejen i tre klumper og pres hver klump ned i en springform foret med bagepapir. Du kan evt. dekorere med nogle af valnødderne og mandlerne. Bag kagen, indtil den er nok. Tjek med en træpind undervejs. Opbevares i op til et år pakket ind i bagepapir og opbevaret i en kagedåse. Kan også fryses.

Vinvalg: Hertil skal selvfølgelig vælges en Madeira med medium sødme (medium rich). Vælg en Boal eller Malmsey.

Til forsiden…