Grillet brosme med rosmarin eller timian er en skøn sommerspise, der kalder på nye kartofler og gulerødder – og tilpas fyldig vin.
Brosme kan tilberedes på mange måder, men den bliver rigtig lækker, hvis den grilles og tilberedes med nogle af Middelhavs urterne, fx friskhøstet rosmarin eller timian. Hertil er en rosévin delikat og tilpas fyldig, ligesom en Chardonnay med friskhed og fylde fra en let fadlagring også matcher brosme fint.
Vinmatch: Rosé eller Chardonnay.
Sæson for brosme: Fås normalt hele året. Kvaliteten påvirkes kun i mindre grad af gydetider.
Udnyttelse: Filet.
Tilberedning: Velegnet til dampning, kogning og stegning.
Fangstområde: Nordlige Nordsø
Kendetegn
Lang rygfinne og lang gatfinne, der er hvidkantede og svagt forbundet med halefinnen. Desuden har den skægtråd på hagen og ingen føletråde på snuden. Huden er tyk med små skæl.
Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 343 kJ
Protein 18,5 g
Kulhydrat 1,2 g
Fedt 0,6 g
Navn: Brosme brosme
Engelsk: Torsk, Tusk
Tysk: Lumb, Brosme
Fransk: Brosme
Levested
Brosmen lever i et område, der strækker sig fra Island, over til det sydlige Grønland og op langs den norske kyst. Den opholder sig helst på bankskråningerne på 200–500 meters dybde, men det er ikke usædvanligt at brosmen går helt ned til 1000 meter.
Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.