Ferskner anvendes typisk i desserter, men den lækre sommerfrugt har også sneget sig ind i salater og andet med et grønt og en ikke super sødlig dominans. Derfor skal du have fat i lidt forskellige typer af vine.
Masser af hvidvine har smagsnuancer, der går direkte i kødet på pæren, men vinens sødmen skal også følge med og afstemmes, da pære ofte serveres på den søde desserttallerken.
Æblet har i mange hundrede år været en vigtig del af kosten på vores nordlige breddegrader. Vi bruger æblerne i hovedretter, salater og desserter, og tit er de friske syreholdige hvidvine det bedste match.**
Et af den vilde danske naturs bedste bær. Brombærrene er som selvskrevet til sensommermiddage og desserter. Bærrets friskhed og syre skal have et tilsvarende modspil fra vinen.
Rå blåbær er ikke særligt dominerende, men byder mere på et friskt indslag, som mange vine kan hamle op med. Vinen skal til gengæld kunne noget andet, hvis du serverer den til blåbærkompot eller syltede blåbær.
Eftersommerens blommer fåes i et hav af farve- og smagsvariationer. Fra den sjældne og dybt aromatiske Grøn Reine Claude, til den mindre smagfulde Opal, der kan høstes i spandevis. Vinene skal have lidt syre for at matche blommesmagen.
Hindbærrenes syre er rigtig god at få til at spille sammen med vin og er samtidig med til at gøre denne gudefrugt meget delikat, idet søde desserter ofte smager bedst, når de også har et modspil fra syren.
Langt de fleste kirsebær spises friske, mens de øvrige ofte findes i søde kirsebærsaucer eller i is. Søde røde vine er det bedste match.
Hvis stikkelsbærrene indgår i fx en dessert eller tærte, er en halvsød hvidvin med noget syre et godt valg. Det kan være en senhøstet Riesling med god balance mellem syre og sødme.
Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.
Der er noget vidunderligt over de første rabarber. De varsler forår og lunere vejr. Allerede i april kan de første høstes fra haven, eller købes hos grønthandleren. Vinens første opgave er at kunne styre rabarberens oxalsyre.