Skræl de hvide asparges, og knæk rodenden af. Varm en pande op, kom lidt olie og smør på, og steg de hvide asparges i ca. 1 minut på alle »4 sider«, så de får en flot gylden overflade over det hele.
Kom jomfruhummerhalerne i et ildfast fad eller bradepande, og læg hyldeblomstskærme ud over.
De eksklusive og eksotiske rogn, kaviar, kræver et ret skarpt vinmatch. De er jo måske nok verdens dyreste spise, og så skal vinvalget også helst sidde lige i skabet.
Hvidvin er det traditionelle valg til fisk af mange åbenlyse grunde. Men hvorfor egentlig ikke drikke rødvin hertil? Og hvad er udfordringerne i forhold til fisken? Læs her, hvordan du får rødvin og fisk til at spille sammen.
Mange lystfiskeres yndlingstrofæ. Den kan tage meget smag efter levested og fangsttidspunkt og er meget populær at grille eller ryge.
Lidt overset fisk, der med et utal af tilberedningsmuligheder kan matches en lang række primært hvide vine – lige fra de lette til de mere svulstige fadlagrede.
Delikatesse i verdensklasse og oftest bedst i selskab med en stor hvid Bourgogne Chardonnay eller en kompleks Champagne.
Selve fisken har ikke særlig meget smag, så vinen skal pejle mere mod tilberedningen og tilbehøret.
Laksens tilberedning har stor betydning for, hvilken retning vinen skal gå i. Fadlagret Chardonnay rammer – med få undtagelser – plet.
Isingen er den mindste af vores fladfisk og regnes ikke for meget af mange fiskere. Men det er synd, for det er en fin lille fisk, der kan tilberedes på mange lækre måder.
Hvillingen, som er medlem af torskefamilien, er delikat, hvis den fx skindsteges og serveres sammen med en masse grønt, fx bønner. Hertil er flere vine et godt match.
Kuller er med den rette tilberedning et skønt og lækkert måltid. Giv den selskab i form af fx forårets og sommerens nye kartofler og urter, eller efterårets og vinterens lækre bagte rodfrugter.
Delikat fladfisk, der for få år siden blev betragtet som en besværlig bifangst. Kræver følgeskab af elegante hvidvine.
Smagfuld stor fladfisk, der kræver noget fylde af vinen pga. en intens kødsmag og let sødme. Heldigvis har mange hvidvine egenskaber, der matcher det.
Kammuslinger har som de fleste skaldyr en vis sødme og kræver derfor det samme af en vin. Men ikke nok med det; den skal også have muskler til at spille op til kammuslingens fyldige smag.
Krebs, også kaldet flodkrebs, har et fast og ret unikt makkerskab med dild, hvilket får betydning for vinvalget.
Dybvandsrejen bliver brugt i mange sammenhænge, fra den fantastiske rejemad, på pizzaen, i salater og så videre. Medmindre den fx er krydret eller marineret i kraftigt, er det nogenlunde de samme egenskaber vi skal have fundet frem i vinen.
Tun er måske mest kendt fra dåserne, hvilket er en skam. De senere år har flere heldigvis smagt den rå i sushi, marineret i carpaccio, eller måske som en grillet bøf. Vinmulighederne er mange.
Rokke, eller rettere rokkevinger, skal man ofte et smut forbi fiskehandleren for at finde. Men spring på cyklen, for det er turen værd, og kødet smager ved en melpanering nærmest skaldyrsagtigt.
Friske fjordrejer har et enkelt og lækkert udtryk, og det skal vinen ikke overdøve. Prøv derfor en elegant hvidvin uden alt for meget lir.
Der er noget majestætisk over en taskekrabbe. Det indbyder til en flaske champagne, der matcher krabbesmagen så fint og understreger et ganske særligt måltid.
Stegt sild kan fint matches med en Riesling med sødme. Den marinerede og den røgede er ærligt talt bedst tjent med en kold øl – og måske en snaps.
Grillet brosme med rosmarin eller timian er en skøn sommerspise, der kalder på nye kartofler og gulerødder – og tilpas fyldig vin.
Nok én af vores mest velsmagende fisk og den bedste af fladfiskene. Den kræver en fyldig vin. Skindstegt er den eminent til en Chardonnay med noget fadlagring.
Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Lækker med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår.
Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød Gewürztraminer.
Lækker skaldyr, som er noget af det mest delikate, vore nære have kan byde på. Jomfruhummer lykkes bedst, hvis vinen har en matchende sødme.
Lækker fisk til forårets og sommerens spæde grøntsager. Vinen skal afspejle tilbehøret og matche en let sødlig smag fra fisken.
Sommerfisk skal da have sommervin! Multe er lækker skindstegt eller grillet, og så skal vinen være fyldig.
Minder om rødspætte – men en tand bedre. Specielt velegnet til dampning. Riesling er dens gode ven.
Fra at have været næsten uddød i de danske søer, er sandarten i dag en af stjernerne på gode restauranter. En østrigsk Riesling med lidt sødme er en god makker til denne lækre fisk.
Liden skøn, men til gengæld én af de mest velsmagende fisk. Den minder med sin relativt kraftige smag om hummer. Vinen må gerne være en fyldig og fadlagret hvid, men hvorfor ikke prøve en rød?
Smørstegt slethvar har en fyldig smag, som sammen med bagte rodfrugter eller sommerens spæde grøntsager passer godt til lidt mere fyldige vine som Chardonnay eller et glas bobler med intensitet.
Billig men velsmagende fisk, der måske smager bedst helstegt og i selskab med Riesling eller Sauvignon Blanc.
Havkattens kød minder en del om koteletter, derfor også tilnavnet »koteletfisk«. Fast i strukturen, sødlig smag og kan vinmæssigt meget mere med rødvine, end så mange andre fisk – det skal forfølges.
Med tilnavnene »helvedesfisken« og »havets hugorm« er der lagt op til dramatik, men fisken er yderst delikat, og så er den eminent til fyldige hvidvine, eller lettere rødvine.
Med stenbiderrogn varsles det tidlige forår. Visse år kan man få denne vidunderlige spise allerede i begyndelsen af januar. Bobler skal der til.
Blåmusling er måske mest populær i supper, hvor den i mange forklædninger kan udgøre det som en skøn og sund forret.
Makrel er til tider en overset fisk, hvis man ser bort fra den røgede udgave. Makrel er ellers let at tilberede og en af de sundeste fisk pga. et højt fedtindhold. Vinvalget er stort set alene afhængigt af, om fisken er grillet eller ej.
Her er en fisk, der er let at gå til både tilberednings- og vinmæssigt. Rødfisk er ofte populær om foråret og om sommeren, og hvorfor så ikke drikke rosévin til?
Østers kan serveres på mange måder; naturel, gratinerede, i supper mv. Serveret naturel med evt. citron, kan en syrerig Riesling eller Sauvignon Blanc fungere fint.
Rødspætten er populær i det traditionelle danske køkken. Den nøddeagtige smag har gjort den til manges favoritfisk. Og så er den i øvrigt hjemmehørende i flere af de indre danske farvande. Vinmatch afhænger af saucen, og om rødspætten er smørstegt.