Grøntsager

trøffel

Vin til trøffel

De ikoniske og hundedyre trøfler kræver »kongevine« for at matche den komplekse smag. Når du nu har købt dig fattig trøfler, kan du jo lige så godt fortsætte med også at gøre det i den ledsagende vin.

Persillerod

Vin til persillerod

Til persilleroden skal du kigge efter vine med en snert sødme og et grønt præg, som kan tale sammen med persillesmagen. De hvide vine går bedst, hvis du primært vil sigte efter persilleroden.

Vin til peberrod

Roden har været populær siden 1700-tallet, og det nye nordiske køkken har givet peberroden fornyet fokus. Men til vinen er den en udfordring, for den stærke rod kræver en vin med muskler.

Vin til suppe

Suppe er smagsmæssigt et vidt begreb, og i denne artikel vil jeg fokusere på supper med en snert sødme fra fx rodfrugter og så de salte supper. Du skal nemlig have fat i markant forskellige vine til disse to suppetyper.

hvidløg

Vin til hvidløg

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til spinat

Spinat er sjældent hovedbestanddelen af et måltid, men den sunde grøntsag kan serveres og tilberedes på mange forskellige måder og have forskellig smag, så lidt manøvrering skal der til, for at det hele sidder i skabet.

Rundt om asparges

Ræk hånden ud efter forårets asparges, så fristende og smukke. Spændstige grønne asparges beriger dig med ærteagtig sødme. Saftige hvide asparges beruser dig med fylde og aroma. Nyd dem enkelt.

græskar

Vin til hokkaido (græskar)

En af efterårets bedste grøntsager, som kan tilberedes på flere forskellige måder og dermed også får forskellige smagsudtryk, som vinen skal fange.

Vin til svampe

At beskrive vinmatch til svampe under én hat er stort set en umulig opgave, for svampenes smagssammensætninger er vidt forskellige. Men rent vinmæssigt peger svampe i nogle bestemte retninger, som du kan pejle efter.

bladselleri

Vin til bladselleri

Slægtsskabet med knoldsellerien fornægter sig ikke, men hvor rodfrugten udvikler en del sødme under tilberedningen, forbliver bladsellerien mere i de »grønne« smagsnuancer, hvilket vinen skal kunne matche.

champignon

Vin til champignon

Svampene er en vigtig del af mange retters smagskomponenter, og den lidt hengemte smag, der findes i fx champignon, har et par klare venner blandt både de hvide og røde vine.

Grønne bønner

Vin til grønne bønner

Dejlig grøntsag, der oftest indtager rollen som det sunde og lækre tilbehør. Tilberedningen er mest afgørende for vinvalget, da grønne bønner i sig selv ikke udfordrer vinen voldsomt meget.

løg

Vin til løg

Det universelle »krydderi« løg udfordrer mest i den skarpe rå udgave fx i salater eller ovenpå pariserbøffen. De bagte eller sauterede løg får med deres sødlige smag mange flere muligheder, når det gæler sammensætning med vin.

tomat

Vin til tomat

Tomater er blandt de grøntsager, det let kan tage livet af mange både røde og hvide vine. Tomater kan nemlig optræde både syrerige og søde, og er vinen ikke rettet ind efter dette, kan det let gå galt.

jordskok

Vin til jordskok

Frisk grøntsag, der får en vis sødme efter en tur i ovnen. Vinen fungerer derfor bedst til, hvis den også har begge disse egenskaber. Det er der heldigvis mange hvidvine, der har.

porre

Vin til porre

De hvide vine matcher porresmagen bedst. Men den friske løgsmag i porre kræver noget fylde fra vinen. De lette og spinkle hvidvine falder igennem overfor grøntsagen – der skal noget power og et snert sødme til.

hvidkål

Vin til hvidkål

Hvidkålen har gennem generationer været en vigtig del af den danske vinterkost. Den kan spises på mange forskellige måder, men to vine passer gennemgående særligt godt til denne kål.

savoykål

Vin til savoykål

Den nøddeagtige kålsmag, som også kendes fra rosenkålen, går igen i den smukke og velsmagende savoykål.

rødkål

Vin til rødkål

Rødkålen har fra naturens side noget bitterhed, som kan forstyrre en vin. Er det tilmed den traditionelle rødkål, er sødmen og syren med til at kræve lidt koncentration, når vinen vælges.

knoldselleri

Vin til knoldselleri

Rodfrugterne skal oftest have et sødligt modspil i vinene, da de selv bliver søde af tilberedningen. Og det gælder i høj grad for knoldsellerien.

broccoli

Vin til broccoli

Broccoli er ikke den mest krævende grøntsag at finde vin til, så det er oftest et spørgsmål om, hvad der ellers er på tallerkenen, og som dominerer måltidets smagsnuancer.

rosenkål

Vin til rosenkål

Masser af retter i kategorien husmandskost indeholder de små fine rosenkål, der med deres kraftige nøddeagtige smag skal have et godt modspil i vinen for ikke at blive for dominerende.

grønkål

Vin til grønkål

Grønkål har oftest en lidt mere frisk kålsmag end fx hvidkålen, også selvom den er tilberedt. Vinen må derfor gerne være mere frisk og syrerig. Serveres grønkålen i salater, må vinen gerne have et matchende grønt smagsudtryk

blomkål

Vin til blomkål

Blomkål spises ofte rå i sommerlige salater eller serveres dampet sammen med andre grøntsager som tilbehør på tallerkenen. Vinmæssigt skal vi i den friske afdeling og gerne i retning af de hvide.

gulerod

Vin til gulerod

Smagen af gulerod svinger meget fra sort til sort, men gennemgående har de en god portion sødme, især hvis de bliver ovnbagte. Du skal derfor ikke finde en knastør flaske vin frem til denne sunde grøntsag.

majs

Vin til majs

Eftersommer er lig med årets første majskolber. Hvad enten de spises rå eller tilberedte, har de altid en dejlig sødme, som vinen skal ramme, hvis det skal ende med et godt match.

kartofler

Vin til kartoffel

Vores nationalgrøntsag, som vi tilbereder på mange forskellige måder. En kogt kartoffel er ikke det sværeste at sætte vin til, men er de grillede, ovnbagte, eller marinerede, er ikke alle vine lige velegnede.

fennikel

Vin til fennikel

Fennikel kan tilberedes på et hav af forskellige måder, der hver især påvirker smagen af denne dejlige sommergrøntsag, der vinder større og større popularitet. Tilberedningen er dermed også afgørende for vinvalget.

spidskål

Vin til spidskål

Sommerens kål, der med sin friske »light« kålsmag ikke dominerer måltidet rent smagsmæssigt og dermed er lidt lettere at finde en matchende vin til.

rødbede

Vin til rødbede

Rødbede spiser vi på ret forskellige måder, og der er stor forskel på, om en vin skal matche en ovnbagt rødbede med en del sødme eller en syltet rødbede med masser af syre.

radise

Vin til radise

Radisen er måske mest i fokus om foråret, hvor den er én af de første nye grøntsager fra køkkenhaven eller hos grønthandleren. Den smager gennemtrængende i fx salater i en sennepsagtig stil, så det er denne karakteristiske smag, vi skal matche med vinen.

forårsløg

Vin til forårsløg

Forårsløg er én af de lækre råvarer, der i det tidlige forår begynder at lande hos grønthandlerne. Deres smag kan være dominerende, så det er vigtigt at finde en vin, der tæmmer løgsmagen.

hvide asparges

Vin til hvide asparges

De hvide asparges er vendt tilbage til middagsbordene. De har faktisk aldrig været væk fra mange restauranter, og hos vores sydlige naboer, er de forårets højdepunkt på grøntsagsfronten. Men hvad drikker man til?

pastinak

Vin til pastinak

Pastinakken er vendt retur. Vi har igen fået øjnene op for denne lækre grøntsag, som vi kan købe næsten hele året rundt, da den er let at opbevare og tilberede. Vinmæssigt skal vi i den fyldige retning, og med noget sødme.

Vin til grønne asparges

Asparges er af mange kendt som et problembarn, når der skal sættes vin til. Det er helt klart en skrøne, for de grønne asparges smager grønt og har en del syre. Og det passer fint til Sauvignon Blanc og Riesling.

Til forsiden…